• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Spunk novosti 2-1985
    Spunk novosti 2-1985Spunk novosti 2-1985Spunk novosti 2-1985

    Spunk novosti 2-1985

    Grupa autora

    Polovna revija, izuzetno očuvana, kao nova.

    Izdavač: Forum - Marketprint, Novi Sad,
    1985. god.
    Broširan povez, 29 cm.
    120 str.

    Spunk novosti bile su nedeljno izdanje Stripoteke. Izlazile su svakog četvrtka, u novinskom formatu, tokom 1981. i 1982. godine. Ukupno je objavljeno 54 broja (računajući i nulti broj). Nulti broj pojavio se na kioscima 2. jula 1981. godine pod nazivom Spunk novine. Časopis je bio poznat po tome što je, pored inostranih, objavljivao i stripove mnogih domaćih autora.

    Narednih godina Spunk novosti izlaze i kao specijal, tromesečno izdanje Stripoteke, u manjem ali luksuznijem format i u kvalitetnijoj formi magazina.

    Tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka dolazi do procvata strip izdavaštva u Vojvodini. U Novom Sadu su se nalazile dve moderne štamparije velikog kapaciteta - „Forum” i „Dnevnik”. Brojni beogradski časopisi i magazini, od kojih je veliki broj onih koji sadrže stripove, štampani su u ova dva pogona. Za ovaj procvat vojvođanskog stripa je, paradoksalno, zaslužno i srpsko političko rukovodstvo tog vremena. U Kragujevcu je 1971. godine održan Kongres kulturne akcije u organizaciji srpskih liberala. Na ovom kongresu strip je uvršten u šund literaturu, pa je samim tim zakonski oporezovan stopom od 31,5 odsto. Brojne revije i izdavačke kuće nisu se mogle nositi sa takvim finansijskim nametom. Vojvodina je, međutim, svojom poreskom autonomijom bila izuzeta od ovog finansijskog nameta i strip izdavaštvo je počelo da cveta. tako je „Forum” (kasnije „Marketprint”) preuzeo je primat sa Panoramom (kasnije Stripoteka), Spunkom, Spunk novostima, Strip zabavnikom i drugim izdanjima.

    Vojvođanski „Forum” i „Dnevnik” su s vremenom postali perjanica srpskog strip izdavaštva i rasadnik velikog broja domaćih imena u svetu stripa. Mnogi od njih kasnije su ostvarili i zavidnu inostranu karijeru.

    Veliki broj domaćih, posebno vojvođanskih crtača bio je angažovan na stranim strip serijalima, ali im je ostavljan prostor i za njihove autorske radove. Čitava plejada jugoslovenskih autora objavljivala je u Stripoteci i Spunk novostima. Sigurno je da su tadašnjem jugoslovenskom stripu u ovim izdanjima najviše pružili Dejan Nenadov i Igor Kordej, a među ostalima su bili Radovan Devlić, Branislav Kerac, Željko Pahek, Goran Đukić Gorski, Branislav Brane Perković i drugi.

    Osim redovnog nedeljnog izdanja Spunk novosti objavljivale su i tromesečne specijalne brojeve. Najznačajniji broj bio je broj 2 iz 1985. godine sa temom Zlatno doba jugoslovenskog stripa.

    Osim stripova, u ovim specijalima objavljivane su autorske kolumne i intervjui sa najznačajnijim domaćim i stranim strip crtačima.

    Komunikacija isključivo porukama na sajtu Korisna knjiga. Plaćanje pre slanja. Knjige šaljem kao preporučenu tiskovinu, paket, Post Express-om Poštarina isključivo na teret kupca. Knjige ne šaljem pouzećem. Za oštećenja nastala u transportu, ne odgovaram, ali ću se truditi da robu zapakujem najbolje moguće, i da je obezbedim od bilo kakvih oštećenja. Šaljem u inostranstvo po cenovniku Pošte Srbije (uplata Western Union-om). Na teritoriji Novog Sada preuzimanje knjiga je moguće na adresi koju ćete dobiti porukom (Novo naselje). Zbog velikog broja predmeta, molim Vas da pre kupovine proverite da li imam predmet koji želite putem poruke na sajtu Korisna knjiga.

    600 rsd

    Lokacija prodavca: Novi Sad
    Način slanja:
  • -Poštom
  • -Kurirskom službom
  • -Lično preuzimanje
  • Način plaćanja:
  • -Slanje po uplati
  • -Pilikom ličnog preuzimanja

  •  
    Šifra: 236903
    Prodavac: LukiVikt (1780)
    Ocena:
    • Pozitivne: 19
    • Negativne: 0
    • Neutralne: 0
    Prosecna ocena: 100,0%

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.