• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • TRADICIONALNI PLESOVI SRBA U BANATU Selena Rakočević
    TRADICIONALNI PLESOVI SRBA U BANATU Selena RakočevićTRADICIONALNI PLESOVI SRBA U BANATU Selena RakočevićTRADICIONALNI PLESOVI SRBA U BANATU Selena Rakočević

    TRADICIONALNI PLESOVI SRBA U BANATU Selena Rakočević

    Selena Rakočević

    TRADICIONALNI PLESOVI SRBA U BANATU-Selena Rakočević

    Knjiga sa potpisom AUTORKE Selene Rakočević.✔️


    Žanrovi: Muzika
    Izdavač: Kulturni centar Pančevo
    Broj strana: 160
    Pismo: Latinica
    Povez: Mek
    Format: 23 cm
    Opis
    Dragocena studija iz oblasti etnokoreologije, humanističke discipline koja je našoj naučnoj, pa i široj javnosti nedovoljno poznata. Pored naučne zasnovanosti bazirane na temeljnom poznavanju šire etnokoreološke, etnomuzikološke i etnološke literature, ona je plod i brojnih terenskih istraživanja igračke i muzičke prakse Srba u Banatu koja su započeta još 1994. godine, a tokom kojih je zabeležen audio, video i foto materijal od neprocenjive vrednosti.
    Istraživanje za knjigu, Selena Rakočević, započela je još 1994. godine i usredsređena su na plesno - muzičku tradiciju Srba u Banatu. U knijzi je predstavljen celokupan igrački repertoar Srba u Banatu koji je podeljen na nekoliko žanrova. Istaknute su sve autohtone odlike banatskoh kola, oblik, držanje, različito igranje igrača i igračica, variranje muzičke pratnje. Velika pažnja posvećena je i prilikama i mestima gde su se izvodila kola.

    - Svaki pojedinačan ples ima svoju sudbinu. Veliko kolo se početkom veka u Batanji, srpskom mestu na jugu Mađarske, sve do 1925. godine, izvodilo na svakom ćošku, odnosno roglju kako kažu u Banatu i to različite verzije ovog kola. To je vrlo uzbudljivo za nas istraživače. U Kikindi je bilo vrlo živo izvođenje ovog plesa. Poslednji video snimak je iz 1988. godine, sa jedne seoske igranke. Danas ono apsolutno u srpskom delu Banata ne postoji, objašnjava dr Selena Rakočević etnomuzikolog.

    Tradicionalni plesovi Srba u Banatu, danas žive isključivo na sceni, kaže Selena Rakočević. Plesovi u Banatu izvođeni su i u svrhu očuvanja srpskog entiteta u pograničnim mestima, a postoje i lučajevi da se kolo na različite načine izvodi u Banatu u odnosu na Bačku.

    - Igranke su vrlo često bile združene. Onda su ljudi iz Melenaca izvodili Banatsko kolo baš takvo da bi ono bilo različito od Velikog kola u Bačkoj. U Batanji, na primer, Veliko kolo znalo se da je srpsko za razliku od mađarskog čardaša koji se igrao na sledećem roglju ili kafani. Oni su funkcionisali kao etnički i regionalni specifični plesovi. Oni su zapravo i konstruisali etnički specifičnu kulturu, dodaje dr Selena Rakočević etnomuzikolog.

    ⭐️Knjiga u PERFEKTNOM stanju. ✔️

    Knjige šaljem u INOSTRANSTVO , uplate preko Pay Pal-a. ,Western Uniona.... Ukoliko imate neko pitanje obratite se na mail: miroslavmajstorovic66@gmail.com Isporuka...DRŽAVNA POŠTA Republike SRBIJE..... Slanje knjige/a vršimo na dva načina: - kao preporucena tiskovina uz prethodnu uplatu - najpovoljniji vid slanja za kupca - post express - placate poštaru prilikom preuzimanja Za kupce iz inostranstva dostupne su uplate preko Pay Pal-a.,Western Uniona. Kontakt: Viber ⭐️ Uplata; Pay Pal-om⭐️ Slanje: Državna POŠTA✔️ ⭐️--------Ceo SVET✔️ PRIHVATAMO REKLAMACIJU po SLEDEĆEM pravilniku ......SVE troškove poštarine PLAĆA..snosi KUPAC...vraćamo uplaćeni novac za knjigu/e..nakon povratka knjige... Vraćamo uplaćeni novac ../umanjen za troškove POŠTARINE/ HVALA..... Knjige šaljem u sve zemlje Evrope, u SAD, Kanadu, Južnu Ameriku, Japan, Australiju, Kinu, Rusiju .. Hvala

    1.900 rsd

    Lokacija prodavca: Beograd
    Način slanja:
  • -Poštom
  • -Kurirskom službom
  • -Lično preuzimanje
  • Način plaćanja:
  • -Slanje po uplati
  • -Pouzećem
  • -Pilikom ličnog preuzimanja

  •  
    Šifra: 215808
    Prodavac: internationalbooks (1523)
    Ocena:
    • Pozitivne: 266
    • Negativne: 2
    • Neutralne: 1
    Prosecna ocena: 99,3%

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.