• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • 21. vek pripada Srbima
    21. vek pripada Srbima

    21. vek pripada Srbima

    OPIS KNJIGE:

    Odlomak:

    Najveći uspeh srpskog naroda u proteklom 20. veku je njegov biološki opstanak i očuvanje državnosti. Protekli vek bio je najkrvaviji u istoriji ljudskog roda, a svi ratovi i globalna previranja nisu zaobišli ni srpski narod. Štaviše, srpski narod je, procentualno gledano, bio jedan od najvećih stradalnika u dva svetska rata.

    U Prvom svetskom ratu izgubili smo preko milion stanovnika, od toga 1/3 sposobnih muškaraca. U Drugom svetskom ratu broj srpskih žrtava takođe je prešao milion, s tim da je srpski narod na teritoriji tzv. Nezavisne Države Hrvatske preživeo stravičan genocid, bez premca po svojoj bestijalnosti i svireposti u savremenoj Evropi. Dovoljno je podsetiti da je samo u logoru Jasenovac stradalo čak 700.000 Srba i upravo zato je danas Jasenovac simbol stradanja našeg naroda u 20. veku.

    U dva svetska rata naša otadžbina je u periodima od po nekoliko godina bila okupirana i rasparčana, gde su okupatori nad našim narodom vršili etnocid i kulturocid najgore vrste. Kada tome dodamo i to da su Srbi na početku 20. veka prošli dva Balkanska rata, a na kraju 20. veka čak tri lokalna – sa Hrvatima, bosanskohercegovačkim muslimanima i Albancima, jasno je da biološki opstanak sam po sebi predstavlja ogroman uspeh.

    Ništa manji uspeh nije ni očuvanje naše državnosti, koja je u svim pomenutim ratovima bila ozbiljno ugrožena. Nažalost, ona nije bila ugrožena samo delovanjem okupatorskih vojski, već i političkih i društvenih ideja koje su bile potpuno suprotne srpskom nacionalnom biću. S tim u vezi, čitav 20. vek isprepleten je srpskim uspesima na bojnim poljima i neuspesima za pregovaračkim stolom ili pri državnom uređenju oslobođenih srpskih teritorija.

    Naravno, uvek sa ponosom treba istaći da smo mi pobednici Balkanskih ratova, Prvog svetskog rata, Drugog svetskog rata, ali i ratova za odbranu srpskog naroda na prostoru Bosne i Hercegovine i Kosova i Metohije 1990-ih. Objektivno posmatrano, u 20. veku smo kao narod izvojevali i dve velike vojno-političke pobede – Vojvodinu i Republiku Srpsku. Oba prostora su posle viševekovne borbe i represije došla pod kontrolu srpskog naroda, iako to nije bio nimalo lak zadatak, jer su bile pod snažnom kontrolom i uticajem rimokatoličke, odnosno islamske civilizacije.

    Više detalja

    Br.strana: 83

    God.izdanja: 2020.

    Izdavač: Udruženje Poredak

    Šifra: 191539
    Cena: 300 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 83

    God.izdanja: 2020.

    Izdavač: Udruženje Poredak

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.