• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Alternativna medicina i alternativna tela
    Alternativna medicina i alternativna tela

    Alternativna medicina i alternativna tela

    OPIS KNJIGE:

    Podnaslov dela glasi: Prilog izučavanju dalekoistočnih koncepata telesnosti.

    Odlomak:

    U radu se razmatraju procesi i sociokulturne implikacije inkorporiranja eksternih kulturalnih elemenata kroz uticaj praktikovanja dalekoistočnih isceliteljsko-meditativnih tehnika na promene predstava o telesnosti i odnosa prema njoj u savremenoj Srbiji. Usvajajući fenomenološke i sociokonstruktivističke postavke, autorka razmatra odnos između kartezijanskog shvatanja čoveka i predstava i načina tretiranja tela prisutnih u okviru dalekoistočnih isceliteljsko-meditativnih tehnika koje se danas praktikuju u Srbiji.

    Etnografski podaci iz različitih delova sveta daju nam uvid u varijabilnost načina percepcije telesnosti. Lingvističke i semantičke kategorije sa kojima se susrećemo u sopstvenoj ili u nekoj drugoj kulturi, ukazuju nam na moguće načine percipiranja telesnosti, manje ili više slične dominantnim zapadnim naučnim konceptima. Ta različitost ideja o tome šta je telo – da li ono podrazumeva samo fizičku, materijalnu manifestaciju, ili je zapravo koncept koji uključuje fizički i duhovni, emotivni, mentalni i energetski aspekt, ili pak samo neki od njih – omogućava jedno šire sagledavanje problematike i razumevanje kako pojedinac u okviru nekog sociokulturnog konteksta percipira i doživljava svoje i tuđe telo/telesnost i kako se u odnosu na to pozicionira u svetu oko sebe.

    Dešava se često da predstave o telesnosti koje potiču iz drugih i drugačijih kulturnih miljea međusobno korespondiraju, utiču jedne na druge i pritom menjajusvoje oblike, svoje sadržaje i značenja, ali i uobičajene načine tretiranja tela. Izučavanje ličnog (telesnog) iskustva i emocija u antropologiji, pruža niz mogućnosti za analizu različitih sociokulturnih fenomena. Tako, na primer, problematizovanje telesnosti u diskursu medicine pruža vrlo značajan uvid u odnos između individualnog iskustva i sociokulturnog poretka, prvenstveno u nastojanju da se ustanovi na koji način odnosi čoveka, s jedne strane, i životne sredine, socijalnih, kulturnih, bioloških i lingvističkih faktora, s druge strane, utiču na iskustvo zdravlja pojedinca ili neke društvene zajednice.

    Više detalja

    Br.strana: 70

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2018.

    Izdavač: Sakura publishing

    Šifra: 191421
    Uskoro u prodaji
    Ukucajte ovde vaš mail kako biste bili obavešteni kada knjiga bude u prodaji:

    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 70

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2018.

    Izdavač: Sakura publishing

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.