• Srbija
 • English
 • +381 (0)11 3463 072
 • +381 (0)60 3463 072
 • Stevan Sremac

  Stevan Sremac


  Stevan Sremac rođen je 23. novembra u Senti. Rano je ostao bez roditalja, pa brigu o njemu i njegovom vaspitanju preuzima ujak Jovan Đorđević. Završio je istorijsko - filološki odsek Velike škole u Beogradu, a njegovi profesori bili su Đura Daničić i Stojan Novaković. Sremac je radio kao srednjoškolski profesor u NIšu, Pirotu i Beogradu. Počeo je da piše knjige tek u svojoj 35. godini. Književna kritika ga je cenila, a svojim humorom ubrzo je osvojio čitalačku publiku. Godne 1906. postao je član Srpske kraljevske akademije. Iste godine iznenada umire u Sokobanji. 

  Glavna Sremčeva dela su romani "Ivkova slava", 1895., "Pop Ćira i pop Spira", 1898., i "Zona Zamfirova", 1903., te niz priča među kojima se ističu "Vukadin", "Limunacija na selu", Čiča Jordan" i dr. Sremac je bio zdravohumorni karakter, čovek koji je prihvatao stvarnost kakva jeste.
  Opštim mestom se smatra tvrdnja da je Stevan Sremac jedini opisao tri regionalna tipa srpskog društva: beogradsko-varoški, vojvođansko-banatski i južnosrbijansko-niški. 

  U Sremčevom delu sukobljavaju se dve strane njegove ličnosti: Sremac građanin i političar i Sremac pisac. Kao građanin, Sremac je na strani starog, patrijarhalnog i starovremenskog u ljudima i životu, na strani onoga što polako čili i nestaje. Njegov život u palanci je život u ambijentu koji voli, koji mu "leži". Kao političar je na strani konzervativnih  ideja, na strani onih koji imaju i vladaju. Sremac pisac nadvladava Sremca političara i tada nastaju pripovetke i romani trajne umjetničke vrednosti. 

  Stevan Sremac je pravi realista. Obdaren sposobnostima posmatranja i zapažanja pronicanja u suštinu pojava i događanja. Sremac je uvek polazio od stvarnih činjenica i podataka, od onoga što je video, proverio i zabeležio.
   

   

  Naslovi autora (29):
  KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
  Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.