• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Bal grofa D’Orgela
    Bal grofa D’Orgela

    Bal grofa D’Orgela

    OPIS KNJIGE:

    Iz recenzije:

    Radnja romana ’’Bal grofa d’Orgela’’ ograničena je u trajanju na svega nekoliko mjeseci, od veljače do listopada 1920, a i glavnina mjesta radnje sažima se u prostoru gradske palače Orgelovih, dok ladanjska okolica Pariza sugerira samo prostor bijega iz uobičajenoga mondenog ritma grada koji se budi i razvija neposredno nakon Prvoga svjetskog rata. No vrijeme i prostor samo su pozadina zbivanjima koja se odvijaju na razini osjećaja i misli, jer to je roman u kojem se gotovo ništa ne događa, nema čak ni bala, samo najava i pripreme za krabuljni ples. Štoviše, pripovjedač se ne zadržava na opisima ni likova ni njihova okruženja: za Mahaut se samo zna da je lijepa, a za Françoisa da ima dvadeset godina. Zanima ga jedino kako se razvija njihov odnos i kako se čas hotimice čas nehotice trude odgoditi trenutak kada će sami sebi priznati da su zaljubljeni.

    Svojom konvencionalnom temom ljubavnoga trokuta i stilskim postupkom koji se zasniva na psihološkome portretiranju likova ’’Bal grofa d’Orgela’’ ne bi trebao pobuditi veliko zanimanje, no ipak je riječ o veoma suptilnoj prozi u kojoj je ljubav prikazana kao žudnja prema modelu nekoga drugog. Priča se naime vrti oko grofovskoga bračnog para i njihova kućnog prijatelja Françoisa. Grofica ljubi muža koji je prema njoj posve ravnodušan, Françoisova ljubav prema njoj potiče grofa da u njemu prepozna najdražega prijatelja, dok François svoju ljubav prema grofici pripisuje prijateljstvu s grofom. I kao što se Anne d’Orgel počinje zanimati za Mahaut tek nakon što ona postane predmetom Françoisove žudnje, i François svoju zainteresiranost za Mahaut temelji na divljenju i privlačnosti koju u njemu izaziva grof d’Orgel.

    François i Mahaut znaju da je njihova ljubav nemoguća jer ni jedno ni drugo ne mogu zaobići kodeks ponašanja koji zabranjuje tu vrstu strasti. Tako se u ovome romanu u kojem se ništa ne događa ništa i ne može dogoditi, i ništa se i neće dogoditi, jer sve dok dužnost nadvisuje žudnju, konvencije društva ne dopuštaju da se išta dogodi izvan kodificiranoga sustava ponašanja.

    Više detalja

    Br.strana: 160

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2015.

    Izdavač: Disput

    Zemlja porekla: Hrvatska

    ISBN: 78-953-260-246-3

    Dostupnost: isporuka od 5 do 6 nedelja
    Šifra: 157415
    Cena: 2.888 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 160

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2015.

    Izdavač: Disput

    Zemlja porekla: Hrvatska

    ISBN: 78-953-260-246-3

    Dostupnost: isporuka od 5 do 6 nedelja
    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.