• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Bog je odgovor: Utehe Gospodnje u vreme bezizlaza
    Bog je odgovor: Utehe Gospodnje u vreme bezizlaza

    Bog je odgovor: Utehe Gospodnje u vreme bezizlaza

    OPIS KNJIGE:

    Uobičajeno čovjek ima ciljeve, velike ili male, daleke ili bliske, one koji mogu biti dostignuti u najbližoj budućnosti, ili sasvim beznačajne. Ali, postoje i ljudi koji u životu nemaju ciljeve. Svakako, smatra se da je čovjek stvoren kako bi imao cilj. Zbog čega je tako?
    Zbog toga što vjerujemo i čitamo u Svetom Pismu, da je čovjeka Bog stvorio; a mi znamo da Bog ne čini ništa slučajno, te ni čovjeka nije stvorio slučajno i čovjek se nije tek tako pojavio na ovom svijetu.
    Ono što Bog čini je savršeno, i u zamisli i u otjelotvorenju, savršeno je u svom cilju. Sva djela Božija su savršena. I čovjek, koji je najsavršenije stvorenje Božije, ima cilj i razlog zbog kojeg je stvoren.

    Sveti Oci kazuju da prva duhovna iskustva čovjek stiče sa početkom prosvećivanja njegovog uma, kada poslije očišćenja od prelazi na sljedeći stepen – prosvećenja uma. Tada je jedno od prvih iskustava čovjeka shvatanje razloga postojanja bića, te čovjek počinje opitno da shvata zbog čega je stvoren cio svijet. Svrha postojanja, cilj zbog kojeg je svijet sazdan, svodi se na pomaganje čovjeku da shvati kako ga Bog voli. Doživjevši blagodaću Božijom ovo iskustvo, Starac Pajsije je govorio: “Od tada sam shvatio kako Bog voli i čovjeka. Kao bogati otac koji, voleći svoje dragocjeno dijete, gradi mu najljepši dom, ukrašavajući ga od vrha do dna neizmjernim blagom, kako bi izrazio svoju ljubav – tako je I Blagi Bog učinio sva za čovjeka da razumije i osjeti kako ga Bog voli, stvorivši sve za njega. Tvorevina – to je izraz ljubavi Boga Oca ka čovjeku.”

    Ako je Bog stvorio sve te bezdušne stvari za čovjeka, razmislite onda sa kakvim ciljem je stvoren čovjek, koji je najsavršenija tvar i vijenac svega stvorenog? Za Oce Crkve, odgovor na pitanje “zašto je stvoren svijet” je veoma prost. Prema Svetim Ocima, cilj svega svijeta je poznanje Tvorca i oboženje stvorenog; cilj tvorevine ogleda se u pomoži čovjeku da spozna Tvorca, u oboženju tvari, čovjeka, kroz poznanje Boga, našeg Oca.

    Hristos u Jevanđelju jasno kazuje koji je cilj čovjekov – Carstvo Božije. Šta je to Carstvo Božije? To je Hristos, On Sam je Carstvo Božije. To nije osjećaj, nije vrt u koji dospijevaš – to je sami Hristos. Gospod nam je kazao: “Ištite najprije Carstvo Božije… i ovo će vam se sve dodati” (Mt 6,33). Nebesni Otac zna šta je nama potrebno i sve će nam dati, ali prije svega – Carstvo Božije. Ako čovjek to ne shvati i umjesto da se kreće ka glavnom cilju, postavivši sve ostale u pravilnu hijerarhiju, počne od drugih ciljeva i izgubi onaj glavni, biće mu veoma teško.


    Deo iz besede Mitropolita limasolskog Atansija


    Sadržaj:

    Mitropolit Atanasije Limasolski – Bezizlaz savremenog sveta i radosni put ka Hristu (Besede), 7

    Ka Bogu i duši sa mudrim Mitropolitom, 267

    Monah Mojsije Svetogorac – Kako usmrtiti strasti, 341

    Sveštenik Nikolaj Ludovikos – Samozaljubljenost savremenog čoveka i ljubav prema Hristu, 407


    Dodatak: besede i pouke monaha Mojsija Svetogorca i oca Nikolaja Ludovikosa.

    Više detalja

    Br.strana: 463

    Povez: tvrdi

    God.izdanja: 2021.

    Izdavač: Obraz svetački/Očev dom

    Šifra: 222052
    Cena: 1.529 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 463

    Povez: tvrdi

    God.izdanja: 2021.

    Izdavač: Obraz svetački/Očev dom

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.