• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Budućnost pripada Aziji
    Budućnost pripada Aziji

    Budućnost pripada Aziji

    OPIS KNJIGE:

    Odlomak:

    Svet se u XIX veku evropeizovao. U XX veku, on se amerikanizovao. Sada, u XXI veku, svet se azijanizuje.

    „Vek Azije“ važniji je nego što mislite. Novi azijski sistem u nastajanju veći je od Kine. To je multicivilizacijski poredak koji se prostire od Saudijske Arabije do Japana, od Rusije do Australije i od Turske do Indonezije, i pritom preko trgovine, finansija, infrastrukture i diplomatskih veza povezuje pet milijardi ljudi i ostvaruje 40 odsto globalnog BDP-a. Kina predvodi izgradnju novih Puteva svile kroz Aziju, ali to neće činiti sama. Azija se ubrzano vraća svojim viševekovnim obrascima trgovine, sukoba i kulturne razmene, koja je cvetala mnogo pre evropskog kolonijalizma i američke dominacije. Azijci će odrediti sopstvenu budućnost – a kako zajednički budu utvrđivali svoje interese širom sveta – određivaće i našu.

    Ne postoji važniji region na svetu koji treba bolje da razumemo nego što je Azija – te stoga sebi ne možemo da dopustimo da je pogrešno shvatimo. Složenost Azije često je navodila na postavljanje pogrešnih dijagnoza. Kada razmišlja o Aziji, Zapad ceo taj region poistovećuje s Kinom, priviđa mu se da iza svakog ugla vreba mogućnost izbijanja Trećeg svetskog rata i redovno predviđa da će najveće azijske ekonomije krahirati zbog dugova. U stvarnosti, taj region doživljava nov talas stabilnog rasta, koji od Indije do Filipina predvode mlađa društva, tamošnji nacionalistički lideri ostavili su po strani teritorijalne sporove i opredelili su se za integraciju, a današnje infrastrukturne investicije predstavljaju platformu za sledeću generaciju digitalnih inovacija.

    Ako je XIX vek doneo evropeizaciju sveta, a XX vek amerikanizaciju, XXI vek je vreme azijanizacije. Od investicionih portfelja do trgovinskih ratova i holivudskih filmova i upisa na univerzitete, na nju nije imun nijedan aspekt života. S obzirom na to da američki tehnološki sektor zavisi od azijskih talenata i da političari hvale azijske blistave gradove i efikasno upravljanje, Azija je stalno prisutna u svesti naše nacije. Mi znamo da će ovo biti vek Azije. Sada konačno imamo i tačnu sliku kako će on izgledati.

    Više detalja

    Br.strana: 429

    God.izdanja: 2019.

    Izdavač: Centar za međunarodnu saradnju

    Šifra: 158333
    Cena: 2.309 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 429

    God.izdanja: 2019.

    Izdavač: Centar za međunarodnu saradnju

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.