• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Delta
    Delta

    Delta

    OPIS KNJIGE:

    Iz recenzije:

    ’’Vremenska amplituda zbivanja u prozi Miodraga Matickog svakako se odnosi na poslednja dva, čak i tri stoleća srpskog severa. Bogato asocijativan, Maticki je u mnogobrojnim svojim knjigama imao osećajnost jednog Crnjanskog i datiranost Popinih čudesnih digresija. Veoma tanano i bolno preživljavao je i naše seobe, i naše granice, a o ratovima, ne samo u godinama kada Nemci idu, i kada se etnička mapa njegovog Banata za tili čas menja, Maticki je prolaznosti, toj velikoj magiji svih metafizičara sveta, posvetio svoje najbolje stranice. Uz bitnu napomenu: njegova književna istorija bez zazora i bez šavova ostaje komplementarna njegovoj beletristici, čiji antologijski trenuci variraju temu izgubljenosti i naših belih Rusa tako apartno i nenadmašno u modernoj našoj literaturi.

    Kao u kakvom obnovljenom procesu stendalovske kristalizacije, Maticki je napisao knjigu Delta, koja jednako pripada struji savremenog srpskog romana, osobito onog epistolarnog, kao vrsti međužanrovskog štiva koje meri dugo pamćenje, a memoare, poput rečenog Crnjanskog, smatra najboljim delom naše pisane reči. I rečitosti. Roman Delta fenomenologiju Dunava shvata kao unutrašnji ali i javno obznanjeni krvotok bića, civilizacije, pravde i nepravde ovoga sveta. Sve je pred nama u isti mah. Razgovori sa Popom, dunavske vedute i vožnje sa bratom, pitoreskni Stojan D. Vujičić sa šeširom koji plovi, od Sent Andreje, simbolično istim Dunavom, tom najmoćnijom evropskom kohezijom, Solarić i Zmaj, Kamenica i banatski zavičaj, u večitom uglu našeg pamćenja, preci i savremenici, naš blagorodni vek prosvetiteljstva i naš neprekidno produžavani slogan romantizma, naše tajne i naša putovanja, sve se to gusto tiska u ovoj svesci razmišljenog, pouzdanog rukopisa.

    Maticki pokušava da klasičan sklad i moderni nemir pretoči u tipik za koji još uvek, svejedno da li na jadranskoj plaži ili na banatskoj košavi, jeste moguće odživeti tiho, časno, saglasno sa svemirom. Tako se sad ta delta, simbolično i stvarno, sa raznovrsnošću koju Dunav, moćna rajska reka, vodeni kontinent za sebe, ostvaruje na kraju. Ni jedan jedini rukavac te velike delte za koju se, kao uoči orgazma, priprema toliko dugo, nije isti. Čuveni španski avangardista Serena, koji je odrastao u Konstanci, slikajući erotske prizore mahnito i samosvojno, na svom falusu u erekciji, – kako je tvrdio i slikao, prepoznavao je rukavce moćne reke koja izvire u Crnoj šumi i utiče u Crno more. Upravo takav Dunav, u pradavnim vremenima, a kod Rumuna i danas, reka imenovana ženskim rodom, velika je opsesija Miodraga Matickog.’’

    Draško Ređep

    Prelistaj
    Više detalja

    Br.strana: 138

    Povez: Tvrdi povez

    Izdavač: Prometej Novi Sad

    ISBN: 978-86-515-0673-7

    Šifra: 193493
    Cena: 650 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 138

    Povez: Tvrdi povez

    Izdavač: Prometej Novi Sad

    ISBN: 978-86-515-0673-7

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.