• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Dokle gora zazeleni
    Dokle gora zazeleniDokle gora zazeleni

    Dokle gora zazeleni

    OPIS KNJIGE:

    Odlomak iz knjige:

    "... dok se stvari ne dogode, nijesmo skloni da vjerujemo u njihovu mogućnost, ali su moguće one stvari koje su se zbile, jer se ne bi dogodile da nijesu bile moguće."
    ARISTOTEL

    PROROK AVRAM IZ BALATE

    Dok slušamo tutanj sile i prigušeno jadikovanje što ga prati, ili kad gledamo nesrećnike kako se grče kao crvi na ugljevlju — naše saučešće nikad nije onako pasivno kao što izgleda. Ne može ni biti, jer podstiče — ako ne drugim, a ono strahom za svoju kožu. Bojimo se od onoga što i nas čeka ili se primiče iza brda; ta bojazan pokreće pripreme da se izdrži, ojačava želju da se odupre, podstiče mozganje da se jači nadlukavi i da mu se kakogod doskoči. Vazda je to davalo plodova, i zato bi moja priča, nesrećena kao sve priče o ratovima, o velikim koncentracijama ljudske zlobe, nasilja i poganluka, možda mogla biti od koristi nekom ko bi bio dokon da je prati.
    Zaista se mi Gornji Brzaci, razasuti po visokom amfiteatru što nam ga je neslučajno sudbina dala, ovih dana naslušasmo crnogorskih tragedija. Sjutra će biti dvije nedjelje kako kaznena ekspedicija dinamitom i minama ore ravnicu od Zlatice do Bobije i Vranjine i ognjem prži gola brda s one strane. Dani vedri, zakoni se preokrenuli — grmi iz zemlje a ne s neba, prijeti dolina visovima i temelje im potkopava. Nadima se grmljavina, raste pod zemljom i širi se — ono što je zauzela ne napušta, a javlja se i osvaja postepeno polja gdje je prije nije bilo. Tumba se odavno preko Meteriza, ruši Ceklin i Ljubotin, penje se k Čevu i Grahovu, potmulo tutnji iza Nikšića, izmeću Krnova i Vojnika, primiče se Durmitoru i pentra mu se na vrh perčina.
    Jedna za drugom, od jutra do mraka, na jednakim razmacima, dižu se i trešte eksplozije jednakog trajanja i sasvim slične jedna drugoj. Pri dnu četvrtaste, ili se bar meni tako čini, pravilno se cijepaju u manje kocke glatkih strana, koje će se u trećem ili u četvrtom stupnju raspršiti u crvenkaste paketiće i kutije iz kojih će izbiti rojevi s varnicama zvučnog vatrometa što se jasno ocrtava pred zatvorenim očima. Znam da kristalnu

    Više detalja

    Br.strana: 416

    Povez: Tvrd

    Izdavač: Štampar Makarije

    ISBN: 9788663111028

    Šifra: 54693
    Cena: 800 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 416

    Povez: Tvrd

    Izdavač: Štampar Makarije

    ISBN: 9788663111028

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.