• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Dug i (ne)razvoj
    Dug i (ne)razvoj

    Dug i (ne)razvoj

    Grupa autora

    OPIS KNJIGE:

    Odlomak:

    5P R E D G O V O R

    Ovogodišnji tradicionalni naučni skup Centra za ekonomska istraživanja Instituta društvenih na-uka u Beogradu održava se na temu „Dug i (ne)razvoj”. Ovaj zbornik radova je 29. u tradiciji koja je počela daleke 1989. godine.

    Aktuelnost i značaj teme „Dug i (ne)razvoj“ potvrđuje činjenica da je upravo ovih dana Institut za međunarodne finansije objavio podatak da se svetski dug ponovo primakao svom maksimumu i iznosi neverovatnih 243 triliona USA dolara, prema 244 triliona, koliko iznosi najveći do sada zabele-ženi nivo. Mnogi ekonomisti koji predviđaju da će svetska ekonomija u bliskoj budućnosti zapasti u novu svetsku finansijsku krizu, upravo se povode rekordnim razmerama javnog duga u koji je ponovo zapala svetska ekonomija.

    Autori u ovom zborniku ukazuju da javni, odnosno državni dug, predstavlja jedan od ključnih načina finansiranja državnih aktivnosti, da njega čine novčani iznosi koje pozajmljuje država kako bi finansirala budžetske deficite. Posebno se ukazuje na veličinu i strukturu javnog duga kao važne fak-tore dinamike i strukture ekonomskog razvoja svake zemlje, kao i da iskustva sa spoljnim zaduživanjem ukazuju na nužnost opreza jer je, pored pozitivnih primera, bilo mnogo i onih u kojima je spoljni dug bio faktor nestabilnosti i dugoročnog usporavanja privrednog rasta.

    Preko 30 autora u 24 rada ovog zbornika analiziraju, pored pomenutih suštinskih pitanja javnog duga, i druga, isto tako važna pitanja, kao što su odnos javnog duga i privrednog rasta, problem uprav-ljanja dugovima, specifičnosti zaduživanja malih zemalja, istorijat zaduživanja na globalnom planu i sl. Nadamo se da će ovaj zbornik doprineti širenju naših saznanja o fenomenu državnog duga, što bi bio doprinos racionalnijoj politici javnog zaduživanja, bez obzira na onu narodnu da je „dug loš drug“.

    Beograd, 17. 5. 2019. godine

    Danilo Šuković

    Više detalja

    Povez: Broš

    Izdavač: Aletea

    ISBN: 9788670932180

    Šifra: 180168
    Cena: 1.375 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Povez: Broš

    Izdavač: Aletea

    ISBN: 9788670932180

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.