• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Evropa i Dubrovnik u 17. i 18. veku
    Evropa i Dubrovnik u 17. i 18. veku

    Evropa i Dubrovnik u 17. i 18. veku

    OPIS KNJIGE:

    Iz Predgovora

    Pripremajući ovu knjigu za objavljivanje, setio sam se svojih početaka. Prve korake u upoznavanju sa izvorima i arhivskim radom napravio sam tokom studentske letnje prakse u Arhivu Dubrovačke republike, u poznatoj Sponzi. U njoj sam upoznao mnoge ugledne ličnosti, domaće i strane, moje potonje profesije. Sa nekima od njih sam sarađivao, dok sam sa drugima iskovao trajna prijateljstva. Nažalost, mnogi od njih više nisu među živima. Imao sam privilegiju da mi je prve savete i pomoć u arhivskom radu pružio moj uvaženi učitelj, Jorjo Tadić, jedan od najboljih poznavalaca arhivskih fondova i prošlosti Republike Sv. Vlaha. Pod njegovim budnim okom, moj napredak u savlađivanju građe bio je brz i siguran. To nije bilo sve. Među svoje učitelje svrstavam sa osećanjem dubokog uvažavanja nezaboravnog Branislava Nedeljkovića i neponovljivog arhivistu i čoveka, Zdravka Šundricu. Ova knjiga je izraz duboke zahvalnosti za sve što su učinili za mene.

    Njihovo znanje, dobronamerni saveti i podrška olakšali su mi čitanje arhivskih knjiga i razumevanje tema i problema čijim sam se proučavanjem bavio. Iako sam se, kasnije, okrenuo drugim istraživačkim pitanjima i prostorima, nikad nisam prestao da se interesujem za Republiku sv. Vlaha i njenu prošlost. Želja da se sa njom dublje upoznam i da je razumem doprinela je da tokom nekoliko narednih decenija iznedrim radove koji su bacili više svetlosti na pojedina pitanja. Njih je bilo više. Moju pažnju privlačili su pretežno pitanja privrede i društva, interesovanje Dubrovčana za novootkrivene zemlje, pomorstvo, konzularnu službu, zdravstvo, finansije, međunarodni odnosi. Sakupljeni na jednom mestu, radovi nastali u dužem hronološkom razdoblju, kazuju mnogo o jednom vremenu i ljudima, borbi za opstanak u okruženju moćnih saveznika i neprijatelja, shvatanjima, isprepletenosti evropskog i sredozemnog, a posebno balkanskog, institucijama i praksi, idejama, smelosti i mudrosti, ali i strahom onih koji su bili na čelu Republike u burnom svetu XVII i XVIII veka.

    Nema sumnje da je Republika temeljila svoju državnu organizaciju na evropskim uzorima. Oni su bili duboko ugrađeni u njenu strukturu i način razmišljanja njene vladajuće klase. Iako na prvi pogled izolovana i udaljena od Evrope, okružena sa svih strana Otomanskim carstvom, Republika je svoje ustanove i zakone oblikovala prema evropskim uz orima, prilagođavajući ih postojećim okolnostima. Ugradila je merkantilizam i kameralizam u svoj privredni i društveni poredak. Sarađivala je sa pojedinim evropskim državama u svemu što je bilo od zajedničkog interesa i koristi, što su nalagale potrebe. To se, pre svega, odnosi na borbu protiv širenja zaraznih bolesti. Kao mnoge evropske države i njihovi žitelji, Dubrovčani su se interesovali za Novi svet i plemenite metale. Republika je izgradila svoje pomorstvo i konzularnu službu na evropskim uzorima. U Evropi je takođe obrazovala svoje lekare, hirurge i apotekare koji su brinuli o zdravlju žitelja Republike i njenih suseda. Finansijski život u njoj bio je zasnovan na evropskim (italijanskim) uzorima. Najzad, kao sve male i slabe države Starog sveta klonila se nesporazuma i sukoba sa moćnim. Imala je svoje zaštitnike, ali i protivnike. U ratovima između velikih sila držala se po strani, nastojeći da iskoristi svaku priliku da osigura dobru zaradu za svoje podanike. Najzad, vladajuća klasa Republike plašila se novih sila (Rusija) i novih ideja (Francuska revolucija) od kojih nije imala načina da se zaštiti.

    Knjiga o Dubrovačkoj republici treba da podseti čitaoce na nekada dominantno mesto Beogradske raguzeološke škole u istoriografiji bivše Jugoslavije.

    Više detalja

    Br.strana: 478

    Izdavač: Istorijski institut SANU

    Šifra: 39094
    Cena: 2.750 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 478

    Izdavač: Istorijski institut SANU

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.