• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Generalna proba samoubistva
    Generalna proba samoubistva

    Generalna proba samoubistva

    OPIS KNJIGE:

    Generalna proba samoubistva, nova komedija Dušana Kovačevića, nesumnjivo najboljeg dramskog pisca naše savremene književnosti, napisana sedam godina posle Doktora šustera (2001), prethodne drame ovog autora, završena deset dana pre početka ovogodišnjeg Sajma knjiga u Beogradu, na specifičan i posredan književni način, uz pomoć podtekstualnog humorističkog i satiričnog tona, uz neposredne groteskne i hiperbolične situacije i prizore, sistematski razvijajući i iz scene u scenu uvećavajući svoju komediografsku tenziju, govori o složenom i protivurečnom moralu i poremećenom identitetu današnjeg čoveka i našeg društva opterećenih neizvesnošću i različitim izazovima egzistencijalnog trenutka u kojem postoje.
    Nova Kovačevićeva drama, po mnogim elementima književne strukture, posebno po tematskoj aktuelnosti, po složenim odnosima među profilisano izgrađenim dramskim likovima, po bogatim narativnim elementima teksta i neočekivanim dramaturškim obrtima u njemu, prevazilazi sadržinske i značenjske okvire dosadašnjih pozorišnih dela ovog autora. Još jednom potvrđujući i u prostoru savremenog Beograda pronalazeći dramu apsurda i groteske u kojima živi današnji čovek, iz kojih u osnovi proizilaze sva njegova ranija pozorišna dela, Kovačević je u Generalnoj probi samoubistva našu neposrednu stvarnost video kao mnogostruko isprepletenu igru različitih životnih i književnih žanrova – kao dramu u drami, tragediju u komediji, satiru u groteski, farsu u tragediji. Njegova drama zapravo je simbolična tragikomedija današnjeg vremena, koja umnoženim, dobrovoljnim ili nametnutim ulogama koje nose njeni protagonisti pokazuje do kojeg stepena odbrambenih mehanizama je prinuđen da se spusti čovek našeg vremena i prostora da bi opstao u tragediji apsurda i agresije čiji je bespomoćni svedok. Stoga se Generalna proba samoubistva, po svojoj složenosti i semantičkoj dubini, može smatrati, kako i sam autor sugeriše, njegovom dosad najbolje napisanom dramom.

    Više detalja

    Br.strana: 136

    Povez: tvrdi

    God.izdanja: 2008.

    Izdavač: Srpska književna zadruga

    ISBN: 978-86-379-1045 - 9

    Šifra: 14093
    Uskoro u prodaji
    Ukucajte ovde vaš mail kako biste bili obavešteni kada knjiga bude u prodaji:

    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 136

    Povez: tvrdi

    God.izdanja: 2008.

    Izdavač: Srpska književna zadruga

    ISBN: 978-86-379-1045 - 9

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.