• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Izabrana dela 1-4
    Izabrana dela 1-4

    Izabrana dela 1-4

    OPIS KNJIGE:

    Odlomak:

    Bez obzira na političko delovanje i život pun kontrasta, jednim delom strastveni liberal u periodu posle Velikog rata, što možemo zaključiti na osnovu njegovih vatrenih uvodnika u listovima Progres i Republika, kao i po ulozi advokata u odbrani komunista optuženih za atentat na kralja Aleksandra Karađorđevića, i drugim delom na osnovu uloge u Drugom svetskom ratu, zamenika generala Draže Mihailovića i urednika listova Sloboda ili smrt i Ravna gora, Dragišu Vasića pre svega treba posmatrati kao velikog književnika, umetnika, putopisca kod koga ne može ništa biti crno belo. Umetnik je uvek po definiciji neuobičajen. „Sposobnost umetnika je da vidi ono što niko ne vidi i samo tom svojom spošobnošću on poražava druge“

    „Srpski Hemingvej”, akademik, ratnik, publicista, poznati beogradski advokat i veliki srpski književnik Dragiša Vasić, započinje svoje književno stvaralaštvo u praskozorje Velikog rata 1914. Zadatak koji je imao tokom Bregalničke bitke, u činu poručnika, bio je da skuplja mrtve i ranjene. Inspirisan pogibijom omiljenog vojnika desetog puka, koga su zvali Packo, događajem iz Drugog balkanskog rata tačnije jedne epizode Bregalničke bitke čiji je i sam bio učesnik, ispisuje svoju prvu pripovetku pod naslovom „Packo“, koju šalje na konkurs „Politike“ za koju dobija nagradu od žirija sastavljenog od veličina kao što su bili Jovan Skerlić, Isidora Sekulić i Dragutin Kostić.

    Našavši u magli na ničijoj zemlji bezživotno telo bugarskog podoficira, u zatišju borbe Packo poče da kopa grob, da sahrani neprijatelja, kao što bi sahranio ma kog nesrećnika. Pošto se magla podigla, Bugari su iz svojih rovova, udaljenih svega stotinak metara, ugledavši Packa kako mirno pobija krst otvorili vatru. Packo je pao mrtav, grleći upravo pobodeni krst. Svakako moto pripovetke može biti misao La Rošfukoa „Savršena hrabrost pokazuje se kada čovek bez svedoka čini ono što bi bio sposoban da čini pred celim svetom“.

    Dalje književno stvaralaštvo prekida Veliki rat. Od 1914. do 1918. Dragiša Vasić učestvuje u borbama na Ceru i položajima kod Šapca, posle kojih prelazi kod Obrenovca u Srem, učesnik je i Kolubarske bitke, u proleće 1915 zaslužuje drugu zlatnu medalju za hrabrost Miloš Obilić, i čin rezervnog kapetana prve klase. 1915 učestvuje u odbrani Beograda, povlači se do Prizrena, njegova jedinica prolazi albansku golgotu. Biva jednom teže i više puta lakše ranjen. Zbog znanja francuskog dobija zadatak da zajedno sa francuskim mornarima iskrca srpsku vojsku na Krf. Po dolasku u Solun radi u sudskom odeljenju na solunskom frontu. Kraj rata zatiče u činu kapetana.

    Već 1919. godine objavljuje svoju prvu knjigu: „Karakter i mentalitet jednog pokoljenja“. To delo je svojevrstan nastavak pripovetke „Packo“, u formi polemike sa francuskim sociologom i psihologom Gistavom Le Bonom koji je tvrdio da su svi balkanski narodi varvari.

    Više detalja

    Br.strana: 1984

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2020.

    Izdavač: Talija

    Dostupnost: isporuka za 3 - 15 dana
    Šifra: 181054
    Ovaj naslov je trenutno RASPRODAT
    Ukucajte ovde vaš mail kako biste bili obavešteni kada knjiga bude ponovo u prodaji:

    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 1984

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2020.

    Izdavač: Talija

    Dostupnost: isporuka za 3 - 15 dana
    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.