• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Izabrano djelo
    Izabrano djelo

    Izabrano djelo

    OPIS KNJIGE:

    Prvobitni je cilj ovoga izbora predočiti djelo Tome Akvinskoga kao jedinstvenu filozofsko-teološku sabirnicu svjetske misli i ujedno pokušati odgovoriti na neke temeljne misaone preokupacije našega vremena. Veličina je tomizma u tome što je uveo Tomu u dijalog s mišlju vremena koje više nije bilo vrijeme u kojem je Toma živio. A tomizam je "oblik mišljenja utemeljen na razložnu uvjerenju po kojem principi, postupak i zaključci Tomine filozofije i teologije tvore temelj razmišljanja u suvremenom svijetu.". Stoga, pored opširna uvoda u život i djelo Tome Akvinskog, donosimo tekstove s područja svih glavnih filozofskih, teorijsko-praktičnih, teoloških i dogmatsko-moralnih struka, dva poveća poglavlja filozofskih i teoloških djela od kojih su neka u latinskom originalu; pjesme, bibliografiju, rječnik pojmova, te kazalo imena i latinskih pojmova.
    Izbor tekstova omogućuje najpotpuniji uvid u cjelinu pojedinog djela i u cjelinu Akvinčeva cjelokupnog stvaralaštva. Cjelovito su prevedene tri filozofske rasprave O biću i bîti, O vječnosti svijeta i O kraljevstvu, dva teološka Nastupna predavanja na Pariškom sveučilištu, čija je tematika biblijska, Pismo Bernardu, opatu Monte Cassina (1274.) i sva pjesnička djela. U izboru iz filozofskih djela prevedeni su još i Tomini Predgovori komentara Aristotelovih djela jer Toma u njima izlaže svoje bitne filozofske nazore, prvo izlaganje I. knjige Aristotelove Etike; prva tri izlaganja I. knjige Aristotelove Metafizike, te peto pitanje Tomina tumačenja Boetijeva djela O Trojstvu. Zatim donosimo nekoliko poglavlja iz četiriju knjiga Sume protiv pogana (Summa contra Gentiles), proslove tumačenja Sentencija Petra Lombardijca, O božanskim imenima (De divinis nominibus) Pseudo-Dionizija Aeropagite, Knjige o uzrocima (Liber de causis), nekoliko pitanja iz Svaštica (Qaestiones de quolibet), tumačenje Psalma 8, proslov na sve poslanice sv. Pavla Apostola te proslov Komentara na Ivanovo evanđelje. Najveći dio ovoga izbora sačinjavaju tekstovi Sume teologije. To je djelo prava misaona i literarna arhitektonska cjelina, zdanje koje se po svom ustrojstvu s pravom može usporediti s monumentalnim gotičkim katedralama svojega vremena. U pogledu izbora temâ iz Sume teologije i njihova dinamičnog slijeda nastojalo se približiti stanovitoj cjelovitosti obuhvaćajući teološke, kristološke, antropološke, sociološke i kozmološke probleme, počevši od stvaranja svijeta do njegove obnove na koncu vremena, čime završava izbor iz Sume teologije.

    Toma Akvinski (1225-1274) jedan je od najvećih teologa i filozofa u Katoličkoj crkvi. Njegova je filozofska i teološka misao i danas aktualna, jer se bavio temeljnim ljudskim pitanjima o smislu i svrsi svega što postoji, nastaje i nestaje, svega što jest i onoga što je u mogućnosti da bude. U svoje vrijeme Toma je bio sabiratelj misli svijeta, suglasitelj razuma i vjere, vrstan poznavatelj prošlosti, sadašnjosti i otvoren prema budućnosti. U ovoj knjizi pratimo prijevode njegovih najvažnijih tekstova, koje je izabrao i bilješkama popratio Tomo Vereš, ističući Tomin filozofsko-teološki pogled na svijet i čovjeka kao misaonog i stvarateljskog bića u svijetu.

    Više detalja

    Br.strana: 840

    Povez: 20x28 cm

    God.izdanja: 2005.

    Izdavač: Globus

    Zemlja porekla: Hrvatska

    ISBN: 9789531671743

    Dostupnost: isporuka od 5 do 6 nedelja
    Šifra: 40771
    Cena: 7.741 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 840

    Povez: 20x28 cm

    God.izdanja: 2005.

    Izdavač: Globus

    Zemlja porekla: Hrvatska

    ISBN: 9789531671743

    Dostupnost: isporuka od 5 do 6 nedelja
    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.