• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Izgubljeni grad
    Izgubljeni grad

    Izgubljeni grad

    OPIS KNJIGE:

    Reč izdavača:

    ’’Još jedan prozni projekat Matićevih „mističnih imaginarijuma“, već samom podnaslovnom odrednicom – „fantazije na temu Sibira i Srednje Azije“, otvara bujni svet simbola, oniričkog i fantastičnog formirajući narativnu sponu drevnog, mitskog i istorijskog sa sadašnjim izazovima civilizacije i uzbudljivim stazama utopijske/antiutopijske književnosti.

    Ova knjiga svoju specifičnost ispoljava i kao integralni deo ne jedne, nego čak dve Matićeve trilogije – prvu trilogiju čine ’’Sklapanje pejzaža’’, ’’Zapisi iz Novog Saraja’’ i ’’Izgubljeni grad’’, a drugu ’’Metak od leda’’, ’’Detektiv Tezej i legenda o putniku i ’’Izgubljeni grad’’. Dok sa jedne strane prva trilogija kao „žarište“ pripovedanja postavlja važnost istorije, ali i individualnog i kolektivnog pamćenja, druga trilogija sve tri knjige snažno povezuje vizijom postapokaliptičnog Severa, a složeni dijalog motiva, simbola i mističnih prostora iz obe trilogije još jednom ujedinjuje Izgubljeni grad u ličnom doživljaju pisca između istorijskog i fiktivnog, oniričkog i fantastičkog.

    Pisac se u katkad gustim i hermetičnim „šumama simbola“ obraća svome čitaocu, katkad smelo i direktno ulazi u osetljive prostore postojanja savremenog čoveka, ali isto tako ovo delo koje sam autor, ne slučajno, naziva „novelom“, vodi složene intertekstualne dijaloge sa dobropoznatim glasovima savremene srpske literature, poput Pekićevog ’’Novog Jerusalima’’ u vizijama o „obećanom gradu“, ili pak Despotovljeve ’’Evrope broj dva’’ i njenim fantazijama iz Srednje Azije. Pojmove civilizacije, mita i istorije, svega što je drevno i, samo čini se, udaljeno od savremenog bivstvovanja, Matić preoblikuje kao „priču o nama“, priču koja je „samo moja“, ali i univerzalna, o prostorima i vremenima koji nikada nisu do kraja zamišljeni i dosanjani, ili onima nikad do kraja sagledanim, doživljenim… a koji gustom mrežom simbola ucrtavaju putanje ljudskog traganja za samim sobom… Vladan Matić (1959) savremeni je prozni autor, esejista i putopisac. Njegovi romani ’’Sklapanje pejzaža’’ i ’’Metak od leda’’ prevedeni su na nekoliko svetskih jezika (engleski, češki, švedski).’’

    Više detalja

    Br.strana: 74

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2020.

    Izdavač: Agora

    Šifra: 177525
    Cena: 550 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 74

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2020.

    Izdavač: Agora

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.