• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Jesam
    Jesam

    Jesam

    OPIS KNJIGE:

    Zbirka poezije.

    Iz recenzije:

    „Željka Avrić, pesnikinja je iz Sremske Mitrovice. Zbirka pesama „Jesam“ predstavlja opsežno delo koje je fokusirano na dubinsku, teorijsko-poetsku i stručno-impresivnu obradu fenomena postojanja i bivstvovanja. Na pitanje zašto se odlučila da napiše knjigu o tim univerzalnim pitanjima, autorka može da odgovori da je pitanje postojanja, bivstvovanja ne samo filozofsko, nego i svakodnevno pitanje, koje postavlja svako misaono biće, a to je pitanje svakako i njena nepresušna inspiracija.

    Zbirka je struktuirana u pet logičkih i poetskih celina uz prolog i epilog, kao već prepoznatljive elemente strukture njenih pesničkih zbirki, tako da se i ova knjiga završava dramski kako je i počela. Epilogom se završava naše putovanje kroz stihove sa pesnikinjom i ona i dalje ostaje sama, ali svoja, moleći za još malo vremena i kad ono neminovno istekne. Pet logično poređanih poetskih celina imaju sličnu strukturu. Započinju uvodnom pesmom u kojoj je istaknut motiv koji stoji u temi ciklusa, na početku to su boje, koje su date kroz ’’Pogled’’, na ’’Putovanju’’, kao ’’Dar’’, ’’Čudo’’ i sublimacija u kraćem ciklusu nazvanom ’’Tri boje’’ u pesmama ’’Jutarnja’’, ’’Podnevna’’ i ’’Ponoćna’’. Posebnu vrednost zbirci daje povezivanje iskustva stečenog kroz više čula i događaja u istorijskom, životnom sledu. Značajan broj stihova posvećen je filozofiji vizuelnog sećanja u vidu prvog i poslednjeg gledanja i pogleda u sebe.

    Kompozicija ove zbirke je najkomplikovanija do sada od svega što je izašlo ispod njenog pera. U prvom ciklusu se oprobala i u pisaeu soneta, najteže pesničke forme. Kao pesničku kompoziciju koja se sastoji iz 14 dvanaesteraca, raspoređenih u dva katrena i da terceta poetesa je kroti srpskim jezikom i razigranom rimom. U katrenima odstupa od klasičnog rasporeda rime ABBA i primenjuje ABAB, dok je u tercetima i prihvatljiva nepto slobodnija kompozicija rima.

    Potonji ciklusi nose nazive: ’’Čežnje’’, ’’Svetlosti’’, ’’Senke’’ i ’’Zvuci’’.

    Zbirka je stilski na visokom nivou što s jedne strane proizlazi iz dobro promišljene strukture svih ciklusa, koje započinju uvodnim pesmama i najavom motiva o kojima će se nadalje pisati, a završavaju se otvorenim pitanjima na koja će čitaoci sami odgovarati. S druge strane, to proizlazi iz stila kojim se brižno uravnotežuje objektivna i neutralna reč sa ličnom, toplom rečju poetskog i životnog iskustva.“

    Lidija Ćirić

    Prelistaj
    Više detalja

    Br.strana: 95

    Povez: Broš

    God.izdanja: 2016.

    Izdavač: Prometej Novi Sad

    ISBN: 978-86-515-1092-5

    Šifra: 192915
    Cena: 400 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 95

    Povez: Broš

    God.izdanja: 2016.

    Izdavač: Prometej Novi Sad

    ISBN: 978-86-515-1092-5

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.