• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Julia 13 - Sirano
    Julia 13 - Sirano

    Julia 13 - Sirano

    Đankarlo Berardi, Luiđi Siniskalči

    OPIS KNJIGE:

    U Siranu, naša draga junakinja Julija Kendal ima posla sa ubicom koji preko internet četova mami mlade devojke na sastanke i potom ih ubija. Iako nama danas ovakva tematika nije strana, pa čak predstavlja i stvaran deo naše svakodnevnice, u vreme kad je ova epizoda izašla u Italiji, 1999. godine, ovakav zločin još uvek je delovao više kao urbana legenda, nego stvarnost.

    U pravom životu kao prvog sajber-serijskog ubicu mediji su okarakterisali izvesnog Džona Edvarda Robinsona iz Misurija. Za razliku od ubica koje uobičajeno srećemo po fikciji, Robinson nije bio uzorni građanin koji je prikrivao svoju mračnu stranu: praktično od malih nogu je pomoću slatkorečivosti uspevao da prevari ljude. Kad je odrastao, prevare su se uvećale – zaposlio se u dečjoj bolnici na osnovu lažne diplome; kad je odatle izbačen, našao je posao kao rendgen tehničar i proneverio veliki deo novca ordinacije u kojoj je radio; zatim je osnovao nekoliko firmi i nastavio da vara ljude. To nije prošlo nezapaženo, tako da je Robinson više puta osuđivan, ali samo na uslovne kazne.

    Pa ipak, prevara je jedno, a ubistvo nešto sasvim drugo. Robinson je prešao liniju kad je početkom osamdesetih godina prošlog veka namamio mladu Polu Godfri da dođe da radi u jednoj njegovoj lažnoj firmi. Godfrijeva je nestala bez traga nakon što je prijatelje i porodicu obavestila da kreće na duži put, što je u početku i bilo potvrđeno pismima koja je navodno slala: bila su kucana na mašini, ali su imala njen potpis. U Robinsona, tada već oca troje dece, nije se sumnjalo. Slično se desilo nekoliko godina kasnije: Liza Stasi, samohrana majka, došla je sa svojom bebom da radi za Robinsona. Takođe je obavestila svoje najbliže da kreće na put, takođe su stizala kucana pisma s njenim potpisom i takođe je nestala. A tačno u to vreme Robinson je došao kod rođenog brata i za nezanemarljivu sumu novca omogućio mu da usvoji jednu bebu. Petnaest godina kasnije analiza DNK potvrdiće da je reč o Tifani Stasi, Lizinoj ćerki.

    Sirano je, kao što smo rekli, nastao bar godinu dana pre nego što je Robinson, „prvi internet serijski ubica“, uhapšen. Vreme je pokazalo da scenarista ovog serijala, Đankarlo Berardi, ipak nije vizionar: čovečanstvo je našlo način da iskvari sve što je smislilo, te bi bilo stvarno čudno je internet ostao izuzetak. Pored toga, i bilo je samo pitanje vremena kad će fikcija postati stvarnost...

    Više detalja

    Br.strana: 132

    Povez: mek

    God.izdanja: 2011..

    Izdavač: Darkwood

    ISBN: 978-86-6163-018-7

    Šifra: 28622
    Ovaj naslov je trenutno RASPRODAT
    Ukucajte ovde vaš mail kako biste bili obavešteni kada knjiga bude ponovo u prodaji:

    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 132

    Povez: mek

    God.izdanja: 2011..

    Izdavač: Darkwood

    ISBN: 978-86-6163-018-7

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.