• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Julia 4 - Vatrena stihija
    Julia 4 - Vatrena stihija

    Julia 4 - Vatrena stihija

    Đankarlo Berardi, Pjetro dal’Anjol

    OPIS KNJIGE:

    Nakon trodelne priče koja se bavi Mirnom Harod, Vatrena stihija je prvi Julijin „kraći“ slučaj, u kome će istražiti zločin u okviru samo jedne sveske. To je takođe i prilika scenaristima serijala da podvuku elemente koje smo viđali u prva tri broja, a koji će postati sastavni deo serijala. Tako se nadalje u svakoj epizodi može očekivati da poručnik Veb i Julija imaju „hoće li – neće li“ odnos, praćen žustrim prepirkama – jer, kako su nas nekad učili, „ko se bije taj se voli“. Možemo očekivati i potpuno otkačene savete Julijine kućne pomoćnice Emili, kako kad je u pitanju održavanje kuće, tako i u vezi s muškarcima i ljubavlju; a možemo očekivati i da ništa neće biti u potpunosti crno-belo.

    Vatrena stihija odigrava se u senci političkih igara i izbora za javnog tužioca i izgleda da državne institucije delaju ne zarad dostizanja pravde, već zbog lične dobiti nekog od zvaničnika. U takvoj situaciji, nama ovde vrlo dobro znanoj, nije teško razumeti ponašanje D. P.-a (ne i odobravati ga, naravno), jer je začuđujuće koliko sitnenepravde teško padaju ljudima. Preko drugih stvari se može preći, ali te nepravde često vode do ogorčenja, a ogorčenje do nasilja. Nije ni čudo što su mnoga mahnita ubistva posledica percipirane nepravde ubice – kontrola se gubi, svi postaju krivi, svi moraju da plate, pa čak i oni koji nisu direktno odgovorni za ono što se desilo.
    Samim tim dolazi do izražaja i Julijin monolog, deo lekcije, koji smo gore citirali: da li je to onda pravda? Policija, država, novi svetski poredak ili ko nam je već učinio nepravdu, pa imamo pravo da onima koje smatramo njegovim predstavnicima nanesemo zlo, uzimajući ulogu „pravednika“ u svoje ruke? Nemamo, naravno, to na svesnom nivou vrlo dobro znamo (a pride znamo i da je kažnjivo), ali na onom podsvesnom, instinktivnom? Ne, želimo da naudimo onom ko nam je naneo zlo, iako to s pravdom veze nema. Abyssus abyssum invocat, ponor priziva ponor, odnosno dva zla ne čine dobro, znali su još stari Rimljani.

    U ovoj epizodi Julija ima posla s preteranim posledicama jedne nepravde i, naravno, uspeće da izađe s njima na kraj. To da ne mora svako ljudsko biće da reaguje na isti način videćemo pred kraj, kad postaje jasno da druga nepravda nije pokolebala jednog čoveka, naprotiv. Ali šta je sa uzrokom te nepravde, koji budi vatrenu stihiju u ljudskim dušama i tera ih da sprovode sopstvenu verziju pravde?

    Kao i u stvarnom svetu – ništa.

    Više detalja

    Br.strana: 312

    Povez: mek

    God.izdanja: 2011..

    Izdavač: Darkwood

    ISBN: 978-86-6163-036-1

    Šifra: 28603
    Ovaj naslov je trenutno RASPRODAT
    Ukucajte ovde vaš mail kako biste bili obavešteni kada knjiga bude ponovo u prodaji:

    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 312

    Povez: mek

    God.izdanja: 2011..

    Izdavač: Darkwood

    ISBN: 978-86-6163-036-1

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.