• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Junaci ne plaču i druge priče
    Junaci ne plaču i druge priče

    Junaci ne plaču i druge priče

    OPIS KNJIGE:

    Zbirka priča.

    Iz recenzije:

    ’’Siguran u ono što piše, Jovo Vuković je u ovoj zbirci priča – njegovoj drugoj po redu – ubedljivo i upečatljivo, svedenim literarnim izrazom, predstavio zanimljive likove, nudeći i ponešto građe za istoriografsko i analitičko poimanje vremena od završetka Drugog svetskog rata, počesto dosta burnog.

    Posebnu celinu čine nekolike priče iz vremena Informbiroa i Golog otoka, na kom je bio zatočen i njegov otac – „Smrt Bogdana Ćuka“, „Zima u Stokholmu“, „Priča o kozama“ i „Čika Pišta“. Autor je u njima ukazao na pogubnost netolerancije, čiji su atributi jednoumlje, surovi progon neistomišljenika i, naravno, nevine žrtve.

    U tom bloku, što je posebno vredno, Vuković, iako sin informbirovca, nije pokazao ostrašćenost, nego je nastojao da predstavljanjem stvarnih događaja i situacija čitaoca navede da sam oceni jednu tragičnu epohu svog naroda i ljude na različitim mestima u društvenoj hijerarhiji.

    Društveni okvir u kojem su iscrtavane sudbine slamanih neistomišljenika utoliko je složeniji što su u pitanju iskušavanja visokomoralnih ljudi, koji su zalagali živote za ostvarenje uzvišenih ideala, nad kojima su, podsticana političkom alhemijom, izrastala drastična ideološka zastranjenja i „skretanja“, kojima su razarani patrijahalni život, porodične i familijarne vrednosti, kao i verska osećanja i opredeljenja. U krajnjem, stigmom izdajnika, političkog otpadnika i revizioniste, u funkciji eliminacije, ne samo iz političkog i javnog života, razvejavano je prenošenje moralnog srama i izdajstva na porodicu i potomke, pri čemu su politički egzekutori i ceo mehanizam progonilaca dobijali na „vrednovanju“ i pozicijama, kako na poslu, tako i u „vršenju vlasti“.

    U drugom bloku su Vukovićeve, da ih tako nazovemo, lakše priče, one u kojima politiku i vernog joj pratioca nasilje, zamenjuju zaljubljeni vojnici, kockari i džangrizavi penzioneri. Tu je i pripovest o Dragoslavu Šekularcu iz godina njegove najveće slave. Kao i autorovo vrlo emotivno sećanje na dedu i slike iz večnih seoba njegovih Hercegovaca.

    Bez obzira na žanr i odabrane junake, sve priče Jove Vukovića su zanimljive po sadržaju i visokog su književnog dometa. Izrasle su na simbiozi novinarstva, njegovog višedecenijskog zanata, i spisateljskog dara. A nije reč o ma kojem novinarstvu, već o onom najdometnijem – agencijskom, krunisanom „izveštavanjem iz inostranstva“, gde se sopstveno „poneto znanje i iskustvo“ obogaćuje tuđim vrednostima.

    U jednoj priči, čiji je akter i on sam, Vuković nije želeo da potvrdi da je pisac, rekavši da mu je pisanje izvan novinarstva „tek pokušaj, više hobi“. Bio je, naravno, preskroman. Jer, priče u ovoj zbirci svedoče o izuzetnom majstoru pisane reči sa nespornim književnim talentom.’’

    Dušan Milovanović

    Više detalja

    Br.strana: 151

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2021.

    Izdavač: Čigoja

    ISBN: 9788653106683

    Šifra: 203308
    Cena: 770 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 151

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2021.

    Izdavač: Čigoja

    ISBN: 9788653106683

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.