• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Junaci Solunskog fronta
    Junaci Solunskog fronta

    Junaci Solunskog fronta

    OPIS KNJIGE:

    Odlomak :

    Proboj Solunskog fronta najslavniji je trenutak novije srpske istorije. Njime je Srpska vojska rešila Prvi svetski rat. Danas se, međutim, o ovim događajima kod nas vrlo malo zna. Već od 1918. godine polako su potiskivani u zaborav, da bi u vreme Titove Jugoslavije postali zabranjena tema sve do kraja sedamdesetih godina. O njima se najviše govorilo i pisalo 1988, povodom sedamdesetogodišnjice. Iako je godišnjica pala u vreme ponovnog buđenja srpske nacionalne svesti, veći rezultati su izostali. Tako je Solunski front u zadnjih skoro sto godina počeo iščezavati u svesti naroda. Na Zapadu se u tome otišlo još dalje. U svim ozbiljnijim dokumentarnim filmovima o Prvom svetskom ratu Solunski front skoro se i ne pominje, pogotovo ne njegov proboj koji je odlučio ishod rata. Stanovništvu na Zapadu se predstavlja da je rat završen sam po sebi. Vladajući krugovi u Engleskoj, Americi i Francuskoj nikada neće priznati da je rat rešen pobedom Srba na Solunskom frontu.

    O Solunskom frontu kod nas je napisano nekoliko knjiga iz vojne istorije, sa suvoparnim podacima o kretanjima jedinica, dejstvu artiljerije i pešadije, gubicima i slično, ali bez detaljnih opisa borbi. Objavljen je i manji broj knjiga svedočenja samih Solunaca, njihovih ratnih dnevnika i sećanja.

    U knjizi je učinjen pokušaj da se na osnovu ratnih dokumenata i svedočenja učesnika što vernije prikaže kako su izgledale borbe i život srpskih vojnika na Solunskom frontu, imajući u vidu da su borbeni izveštaji pisani škrto, a u najžešćim borbama uopšte nisu ni pisani, dok su svedočanstva malobrojna. Glavni izvor bila su svedočenja učesnika, jer su jedino oni mogli da opišu kako su izgledali juriši na Kajmakčalan, noćne borbe prsa u prsa i prepadi srpskih jurišnika. U suštini, nastojalo se opisati sve ono čime se vojna istorija ne bavi u pojedinostima. Cilj ove knjige je da nas podseti ko i šta su bili naši preci, čiji bi primer uvek valjalo da sledimo.

    Više detalja

    Br.strana: 256

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2018.

    Izdavač: Balkanija

    Šifra: 146483
    Cena: 1.210 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 256

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2018.

    Izdavač: Balkanija

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.