• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Kanon potištenog uma
    Kanon potištenog uma

    Kanon potištenog uma

    OPIS KNJIGE:

    “Kanon potištenog uma“ virtuozan je roman, čija će malenholično-apokaliptična kanonada zadugo odjekivati oronulim zdanjem srpske književnosti.

    Mirko Jovanović


    Pisanje o sebi je depresivno. I zato, umesto o sebi, Adrijan piše o svojim bolestima, pedantno, detaljno, skoro nikada bez izvesnog, sasvim spontanog, literarnog efekta. Ako bi neka pošast ili neko jezivo varvarstvo proždrlo sve pirane spomenike ovoga doba i ako bi za deset ili dvadeset vekova arheolozi iskopali iz neke radioaktivne jame Adrijanovu ukoričenu svesku, izvesno je da bi to otkriće poslužilo budućim istraživačima kao materijalni oslonac za tvrdnju da je XXI vek bio određen vladavinom takozvane „hipohondrijske paradigme“. I gle ironije, oni u tome ne bi preterali! Čovek danas poznaje svoju krvnu sliku bolje nego svoje ukućane.



    Već u prva dva romana Filip Grbić pokazao je dar da posredstvom intrigantne priče koja se čita u dahu uspešno sjedini široka klasična znanja, duboke uvide o savremenom svetu i opise urbanog života mladih ljudi, sputanih strastima i lažnim mnjenjima. U najnovijem, trećem romanu, autorova veština komponovanja skladne celine od raznorodnog, naizgled neuskladivog materijala, poprimile je, takoreći, muzički karakter.

    Najpre, umesto jednog junaka koji pripoveda u prvom licu, u ovom romanu susrećemo se sa troje protagonista: njihove različite glasove objedinjuje pripovedanje u trećem licu – iako uz neskivenu, prijateljsko-bratsku naklonost pripovedača prema njima; njihovim različitim temperamentima – duševnim tonalitetima – zajedničko je, kao osnovni ton, osećanje potištenosti; njihove različite sudbine, jednako obeležene neuspehom, čudesno se ukrštaju i spliću u jedan tok, koji vodi ka tragičnom raspletu. Povrh toga, budući da radnja romana obuhvata najskoriju prošlost, tokom koje su se dramatični događaji od globalnog značaja odigravali sa dosad nezabeleženom učestalošću, valjalo je i tu histeričnu kakofoniju istorije ukomponovati u harmoniju umetničkog dela.


    Mirko Jovanović

    Više detalja

    Br.strana: 208

    Povez: meki

    God.izdanja: 2023.

    Izdavač: Vulkan izdavaštvo

    ISBN: 9788610048162

    Šifra: 228446
    Cena: 899 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 208

    Povez: meki

    God.izdanja: 2023.

    Izdavač: Vulkan izdavaštvo

    ISBN: 9788610048162

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.