• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Kirurška propedeutika
    Kirurška propedeutikaKirurška propedeutika

    Kirurška propedeutika

    OPIS KNJIGE:

    Namjera je ove knjige usmjeriti i olakšati usvajanje umijeća uzimanja anamneze i otkrivanja kliničkih znakova. Kroz tekst čitatelj upoznaje sve uobičajene kliničke znakove, da bi ih potom mogao prepoznati u kliničkom okruženju.
    Knjiga je namijenjena studentima medicine i specijalizantima kirurgije, ali će i specijalistima kirurzima dati dovoljno informacija iz područja kirurške propedeutike.

    Predgovor 18. izdanju

    Hamilton Bailey je bio izvrstan nastavnik i najplod niji autor medicinske literature svoje generacije; na vrhuncu svojega publicističkog rada imao je šest tajnica, koje su radile na njegovim knjigama s punim radnim vremenom. lako je umro prije više od 30 godina, Vita Bailey, njegova supruga i suradnica na ilustracijama u njegovim knjigama, umrla je tek nedavno (nakon što je objavljeno sedamnaesto izdanje ove knjige). Jedna od velikih novosti u knjigama Hamilton Baileyja su fotografije i isticanja u boji: uglavnom su to bili Vitini osobni doprinosi. Nakon smrti Hamiltona Baileyja, Vita je pažljivo pratila sudbinu njegovih knjiga i prihode od autorskog prava usmjeravala u medicinska dobrotvorna društva. Kao prvi korisnik Hamilton Bailey Travelling Fellowship Internacionalnog kolegija kirurga i imajuči veliko zadovoljstvo slušati puno uspomena Vite Bailey, nije iznenađujuče da sam Njoj odlučio posvetiti ovo izdanje.
    Ovo 18. izdanje knjige Hamilton Bailey’s Physical Signsje najradikalnije revidirano od njezina prvog objavljivanja 1927. godine. Cilj knjige i dalje je prikaz i objašnjenje kliničkih znakova koji odudaraju od normalnog. U skladu s prijašnjim izdanjima, naglasak nije na prikazu dijagnostičkih pretraga i liječenju bolesti. Sta ndardne tehnike pregleda sažete su na početku svakoga poglavlja. Pregledi svakog tjelesnog sustava detaljno su opisani u pratečem izdanju„ClinicaI Examination of the Patient" (Lumely and Bouloux, Buttervvorth-Heinemann). U toj knjizi nalaze se i opisi psihijatrijskih nalaza, normalne vrijed nosti laboratorijskih pretraga i rječnik medicinskih izraza, a veči broj slika preuzet je iz ove knjige.

    Zbog želje da knjiga bude preglednija, a da se pritom zadrže sve činjenice bio je nužan novi pristup uređivanju. Nemoguče je bilo opsežno opisati baš svaki klinički znak; izbačeni su komentari o nastanku svakog znaka, nisu uključene neke rijetke bolesti, a izostavljene su i sve crno-bijele slike iz originalnoga izdanja.
    Vjerni štovatelji prijašnjih izdanja vjerojatno če negodovati zbog izostavljanja fusnota i nekih od najupečatljivijih slika, poput one nasmiješenog psihijatrijskog bolesnika s lijevom rukom punom pribadača, ili slike deformiranih noseva i slike upalne lezije dotjerane Vitinim crtežima. Ipak, te su slike vrlo zastarjele i Bailey bi zasigurno bio oduševljen uporabom svih moguc’nosti suvremenih tehnika pripreme i tiska u boji.
    Učestalost putovanja širom svijeta u današnje vrijeme za kliničare znači da moraju poznavati svojstva tropskih i drugih regionalnih bolesti. Tropske bolesti su zato uključene kao posebno poglavlje, a grupirane su prema njihovim uobičajenim simptomima. Poglavlje o višestrukim ozljeda ma je također novo. To se poglavlje razlikuje od ostalih jer uključuje i terapijske postupke, buduči da se klinički status teško ozlijeđenog bolesnika stalno mijenja pa se hitno liječenje provodi i tijekom kliničke procjene. Poglavlje uključuje osnovne principe pobrojane u Advance Trauma Life Support (ATLS) sustavu.

    Uključivanje poglavlja o HIV-u i AIDS-u rezultat je sve veče učestalosti i značenja tih stanja širom svijeta. Zahvalni smo Marku Holbertu i Catrion Good na pomoči oko tog poglavlja, kao i svim stručnjacima koji su nam ustupili dijapozitive. Posebice želimo odati počast velikom kirurškom doprinosu pokojnoga Adriana Tannera. Njegova prerana smrt zakinula je i bolesnike i liječnike za njegovu vještinu i predanost.
    Gomila ilustracija potječe iz kolekcije Bolnice svetoga Bartolomeja (St Bartholomevv’s Hospital); zahvalni smo kliničarima i fotografima koji su sudjelovali u stvaranju te kolekcije tijekom proteklih pedeset godina. Buduči da je primarna funkcija ovog teksta prikaz kliničkih znakova, patološke i radiološke ilustracije svedene su na najmanju mjeru. Iznimka su radiološki prikazi koštanih i plučnih bolesti jer oni obično imaju dijagnostičku svrhu.

    Sedam ortopedskih ilustracija preuzeto je iz Apleyje vog i Solomonovog teksta, Physical Examination in Orthopaedics, i zahvalni smo autorima i izdavaču na tom materijalu. Nedavna smrt Allana Apleyja tužan je gubitak za kiruršku zajednicu. Poput Hamiltona Baileyja, i on je glasovit po poučavanju kliničara i po svojim udžbenicima. Slika 30.12 prikazuje Apleyja onako kako ga mnogi pamte u predanom demonstriranju kliničkih znakova.

    Razvoj radioloških tehnika posljednjih je godina kliničarima omogučio široku lepezu dijagnostičkih metoda. Ipak, učinkovitost tih tehnika ponajprije ovisi o pouzdanom kliničkom pregledu. Umiječe uzimanja anamneze i otkrivanja kliničkih znakova zbog toga su jednako važni danas kao i u vrijeme Hamiltona Baileyja. Razvijanje kiiničkih vještina uvelike ovisi o kliničkom iskustvu, a otkrivanje patoloških stanja zahtijeva prokušani sistem, oštro oko i vješti dodir.
    Namjera je ovog teksta usmjeriti i olakšati usvajanje tih umiječa. Kroz tekst čitatelj upoznaje sve uobičajene kliničkeznakove, da bi ih potom mogao prepoznati u kliničkom okruženju. Ova je knjiga namijenjena studentima medicine i specija lizan tima kirurgije širom svijeta.

    John S P Lumley

    Više detalja

    Br.strana: 520

    Povez: meki

    God.izdanja: 2010.

    Izdavač: Medicinska naklada

    Zemlja porekla: Hrvatska

    ISBN: 9789531764025

    Dostupnost: Trenutno na lageru.
    Šifra: 39561
    Cena: 4.413 rsd
    stara cena: 11.032 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 520

    Povez: meki

    God.izdanja: 2010.

    Izdavač: Medicinska naklada

    Zemlja porekla: Hrvatska

    ISBN: 9789531764025

    Dostupnost: Trenutno na lageru.
    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.