• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Kolekcija projekata sa senzorima - više od 40 projekata za Arduino, Raspberry Pi  i ESP32
    Kolekcija projekata sa senzorima - više od 40 projekata za Arduino, Raspberry Pi  i ESP32

    Kolekcija projekata sa senzorima - više od 40 projekata za Arduino, Raspberry Pi i ESP32

    OPIS KNJIGE:

    Predgovor:

    Senzori su uređaji ili komponente koji detektuju događaje ili promene u svom okruženju i šalju informacije drugim elektronskim uređajima, najčešće sistemima mikrokontrolera. Senzori se koriste u svakodnevnom životu za merenje stavki, kao što su temperatura, vlaga, pritisak, vetar i kiša, dodir, nivo svetlosti, nivo tečnosti, nadmorska visina, sila i još mnogo toga.

    Iako neki senzori imaju digitalne izlaze, većina senzora koji se koriste u svakodnevnom životu imaju analogne izlaze, obično u obliku napona koji su proporcionalni izmerenim količinama. Ovaj izlazni napon se obično dovodi do ulaznog porta mikrokontrolera, radi obrade. Na primer, izlaz analognog temperaturnog senzora je povezan sa analognim ulaznim portom (analogno-digitalnim pretvaračem) mikrokontrolera. Mikrokontroler očitava temperaturu kao digitalnu vrednost i pretvara je u stvarnu fizičku temperaturu, koja se zatim prikazuje ili koristi za kontrolu temperature mašine ili prostorije.

    Ova knjiga govori o korišćenju senzora koji se nalaze u kompletu senzora. U kompletu ima ukupno 40 senzora. Jedni senzori imaju analogne izlaze, dok drugi imaju digitalne izlaze, a treći imaju i analogne i digitalne izlaze. Komplet uključuje senzore za merenje temperature, vlažnosti, atmosferskog pritiska, jačine svetlosti i zvuka. Tu su takođe 2 i 3 LED indikatora u boji, nagibni prekidači, magnetni prekidači, releji, reed prekidači, piezo zujalica, taster, džojstik, detektor prepreka, senzor otkucaja srca, analogno-digitalni pretvarač, pretvarač napona, prekidač za vibracije itd.

    Knjiga je namenjena za učenje kako se koriste senzori sa popularnim sistemima za razvoj mikrokontrolera: Arduino Uno, ESP32 DevKitC i Raspberry Pi. Dati su primeri projekata u kojima je prikazano kako se koriste senzori sa ovim mikrokontrolerima. Programi se mogu modifikovati za ostale mikrokontrolere, kao što su PIC, STM32, Banana Pi, Cubie-Board, Beaglebone itd.

    Svi projekti navedeni u knjizi su izrađeni korišćenjem prototipske ploče standardne veličine i potpuno su testirani i funkcionalni. Projekti su opisani sa sledećim podnaslovima:
    • Opis projekta
    • Cilj projekta
    • Blok dijagram
    • Električna šema
    • Listing programa

    Rad svakog senzora i svaki listing programa detaljno su opisani tako da čitaoci neće imati poteškoća u konstruisanju ili proširivanju datog projekta. U nekim projektima se koristi više senzora iz kompleta. Čitaocima se preporučuje da prate projekte navedenim redosledom, jer neke od softverskih alatki koje se koriste u nekim projektima zavise od instalacije ovih alatki u prethodnom projektu.

    Kompletni listing programa projekata sa mnogo komentara dostupan je na veb sajtu Elektor knjige, a čitaoci bi trebalo da kopiraju i koriste ove programe, bez potrebe za izmenama.

    Arduino Uno i ESP32 DevKitC programi zasnivaju se na korišćenju Arduino IDE-a sa C jezikom. U Raspberry Pi projektima koristi se programski jezik Python. Iako se u projektima zasnovanim na Arduinu navodi Arduino Uno kao razvojna ploča, ovi bi projekti trebalo takođe da funkcionišu sa drugim Arduino razvojnim pločama, kao što su Arduino Mega, Arduino Nano itd.

    Nadam se da će čitaocima knjiga biti od koristi i da će uživati u eksperimentisanju sa različitim senzorima.

    Dogan Ibrahim

    jun, 2019.

    Prelistaj
    Više detalja

    Br.strana: 328

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2019.

    Izdavač: Infoelektronika

    ISBN: 9788680134277

    Šifra: 163027
    Cena: 2.475 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 328

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2019.

    Izdavač: Infoelektronika

    ISBN: 9788680134277

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.