• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Komparativna politika
    Komparativna politika

    Komparativna politika

    OPIS KNJIGE:

    Zbornik radova najeminentnijih svetskih političkih naučnika koji su istraživali i analizirali teorije i metode komparativne politike, kao i ključne političke institucije, aktere, procese i obrasce donošenja odluka koji predstavljaju temelj demokratskih i autoritarnih političkih sistema u svetu.

    Predgovor

    O knjizi
    U oblikovanju ovog udžbenika o Komparativnojpolitici ambicija nam je bila da stvorimo uzbud- Ijivo, autoritativno i ažurirano nastavno sredstvo. Nastojali smo napisati poglavlja koja sadržajno zadovoljavaj najviše standarde i koja donose komparativne podatke potkrijepljene najsuvremenijim teorijama i strogom metodologijom. Nastojali smo da pogiavlja iscrpno obuhvate pojedina tematska područja i da raspon zemalja bude globalan.
    Nadamo se da će ovo drugo izdanje, poput prvoga, odgovarati studentima komparativne politike na svim obrazovnim razinama, kao i nastavnicima koji će ga koristiti na predavanjima. Cilj nam je bio da sastavimo integriran tekst s maksimalnim brojem unakrsnih referencija među poglavljima to je aspekt koji smo nastojali poboljšati pripremajući drugo izdanje knjige. S druge strane, modularna struktura s neovisnim poglavljima trebala bi maksimalno povećati privlačnost knjige predavačima i studentima, čemu bi trebao pridonijeti i pristupačan jezik potpomognut određenim brojem posebnih obilježja koja olakšavaju učenje i sličnim formatom u cijeloj knjizi. Ta struktura ne zahtijeva da se knjiga pročita od korice do korice. Knjiga se može koristiti bilo kojim redoslijedom i omogućuje organiziranje predavanja s "promjenjivom geometrijom". Zbog istog smo razloga pred manjim brojem duljih poglavlja prednost dali brojnijim, ali kračim poglavljima. U usporedbi s prvim izdanjem objavljenim 2008, drugo je izdanje sažetije i ima oko deset posto manje teksta.

    Temeljna načela knjige

    Ova knjiga, prvo, teži tome da bude sveobuhvatna i široka kako prema opsegu tematskih područja komparativne politike tako i prema zemljopisnoj proširenosti slučajeva. Raspon zemalja ne obuhvaća samo razvijene industrijske nacije nego i regije u razvoju i privrede u nastajanju (u postkomunističkim zemljama, Latinskoj Americi, Aziji, na Bliskom istoku i u Africi).
    I raspon tema sveobuhvatniji je nego na kolegijima iz komparativne politike kako se najuobičajenije izvode. S jedne strane, u cijeloj se knjizi pozornost pridaje teoriji i metodologiji, a tim se temama posebno bave tri poglavlja o komparativnom pristupu u prvom dijelu o "Teorijama i metodama". Sva poglavlja, koliko god je to moguće, uključuju najvažnije teorijske pristupe na svakom području discipline i prikazuju najnovija dostignuća i suvremene rasprave. Hotimice se ne povlašćuje nijedan poseban pristup. Knjiga se metodološki temelji na strogoj komparativnoj analizi i ažuriranim empirijskim podacima.
    S druge strane, raspon glavnih tema odražava se u određenom broju poglavlja koja se nastavljaju na uobičajena temeljna područja kolegija iz komparativne politike. U knjizi se velika pozornost pridaje podnacionalnim institucijama i akterima (pogl. 11. i 15) te neinstitucionalnim akterima kao što su interesne skupine, društveni pokreti i mediji (u četvrtom dijelu "Akteri i procesi"). Možda je najvažnije to što knjiga uključuje cijeli jedan dio o "Javnim politikama": ne samo o tome kako se politike stvaraju nego i o njihovu utjecaju na privrede i društva (u žarištu je socijalna država u Europi i njezina aktualna reforma). Time se postiže bolja ravnoteža između "ulaznih" i "izlaznih" strana političkog sustava. Napokon, knjiga ima cijeli jedan dio (šesti dio "Iza nacionalne države") o, prvo, novim tipovima političkih sustava (kao što je Europska unija) i, drugo, o interakcijama među političkim sustavima: kako se uzimaju u obzir nadnacionalni i međunarodni čimbenici koji utječu na politiku na nadnacionalnoj, nacionalnoj i podnacionalnoj razini. U teorijskom pogledu, taj se dio bavi glavnim izazovima komparativnoj politici.
    Unatoč širokom opsegu, određeni se broj tema morao izostaviti, i to veći dio o teorijama, poglavlje o političkim ideologijama, poglavlje o komparativnoj političkoj ekonomiji i poglavlje o institucionalnom inženjeringu i reformi institucija.

    Više detalja

    Br.strana: 612

    Povez: meki povez

    God.izdanja: 2013.

    Izdavač: Fakultet političkih znanosti

    Zemlja porekla: Hrvatska

    ISBN: 9789536457717

    Dostupnost: isporuka od 5 do 6 nedelja
    Šifra: 165457
    Cena: 7.617 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 612

    Povez: meki povez

    God.izdanja: 2013.

    Izdavač: Fakultet političkih znanosti

    Zemlja porekla: Hrvatska

    ISBN: 9789536457717

    Dostupnost: isporuka od 5 do 6 nedelja
    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.