• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Kršćanski vladar
    Kršćanski vladar

    Kršćanski vladar

    OPIS KNJIGE:

    Djelo Erazma Roterdamskoga malo je poznato hrvatskoj čitateljskoj publici s izuzetkom Pohvale ludosti, njegova najpopularnijeg djela. Njegovo najvažnije političko djelo, Kršćanski vladar, objavljuje se ovdje po prvi puta kao dvojezično latinsko-hrvatsko izdanje. Latinski tekst ostaje vjeran izvorniku, a suvremeni prijevod na hrvatski dolazi iz pera Hrvoja Šugara.

    Puni naslov ovoga rada je Institutio principis Christiani, u prijevodu: O odgoju kršćanskog vladara. No djelo je poznato, posebice u politološkoj literaturi, sa svojim skraćenim nazivom, kao Kršćanski vladar. Toj praksi navođenja skraćenog i popularnijeg naziva priklonio se i priređivač ovog djela Damir Grubiša, slijedeći time indikaciju koju je dao Quentin Skinner, jedan od najveći suvremenih autoriteta na području povijesti političkih ideja renesanse i reformacije u svijetu. To nije ništa novoga, jer i druga dva kapitalna djela renesansne političke misli koje je Nakladni zavod Globus objavio u ovoj ediciji nose skraćeni naslov. Tako je Machiavellijev spis O monarhijama poznat u svijetu kao Vladar, a djelo Thomasa Morea O najboljem državnom uređenju i o novom otoku Utopija poznato je javnosti jednostavno kao – Utopija.

    Objavljivanjem Kršćanskog vladara u ovoj ediciji ne samo da je popunjena jedna velika praznina u hrvatskoj kulturi, iako su o Erazmovom humanizmu napisane mnoge stranice bilo u esejističkoj formi, kao što su to učinili Miroslav Krleža i Stanko Lasić, bilo u obliku analize Erazmove polemike s Martinom Lutherom kao što je to učinio pater Mato Kolić ili pak kroz istraživanje Erazmovih kontakata sa onovremenim Hrvatima iz pera Vinka Grubišića. Objavljivanjem Kršćanskog vladara zaokružen je trolist najznačajnijih renesansnih političkih mislilaca koji predstavljaju titane renesanse na polju promišljanja politike koje Nakladni zavod Globus predstavlja hrvatskoj javnosti, u vjeri da će objavljivanje ovog klasičnog djela europske kulture, u kritičkom izdanju i s komentarima Damira Grubiše, potaknuti interes za ovim "učiteljem Europe", kako su ga nazvali i koji je obilježio jednu značajnu epohu europske povijesti.

    Više detalja

    Br.strana: 432

    Povez: 16x24 cm

    God.izdanja: 2011.

    Izdavač: Globus

    Zemlja porekla: Hrvatska

    ISBN: 953-167-238-2

    Dostupnost: isporuka od 5 do 6 nedelja
    Šifra: 40750
    Cena: 3.514 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 432

    Povez: 16x24 cm

    God.izdanja: 2011.

    Izdavač: Globus

    Zemlja porekla: Hrvatska

    ISBN: 953-167-238-2

    Dostupnost: isporuka od 5 do 6 nedelja
    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.