• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Kulturni transfer Evropa - Srbija u XIX veku
    Kulturni transfer Evropa - Srbija u XIX veku

    Kulturni transfer Evropa - Srbija u XIX veku

    OPIS KNJIGE:

    "Od renesanse u Evropi teče evropski kulturni transfer, proces u kome pojedinačne kulturne zone u Evropi medusobno razmenuju ideje, otkrića, robe, navike i običaje. Više vekova takvog prožimanja dovelo je do ideje zajedničke evropske kulture tokom XIX veka, i ponovo posle Drugog svetskog rata.
    Srpska kultura učestvuje postojano u ovom procesu od Velike seoba Srba, ali samo njeni severni i zapadni delovi. Od kraja XVIII veka tekovine evropskog kulturnog transfera prodiru i u Smederevski sandžak (Beogradski pašaluk), a zatim u ustaničku Srbiju i u Kneževinu (1830–1882) i Kraljevinu Srbiju (1882–1918). Što se više ide ka kraju XIX veka evropski transfer se u Srbiji sve više ubrzava.

    Zbornik Kulturni transfer Evropa-Srbija u XIX veku nastoji da kroz 11 članaka-studija pruži uvid u to kako je sve ovakav transfer u Srbiju prodirao. Dat je najpre prikaz prodora ideja i običaja iz anglosfere (Slobodan G. Marković) i iz zone francuske kulture (Dušan T. Bataković). U drugom delu zbornika transfer je sagledan tematski odnosno kako je uticao na Vuka Stefanovića Karadžića i kreiranje njegovih koncepata (Grodana Đerić), kako su konstruisani heroji u srpskoj književnosti XIX veka, a pod uticajem evropskog kulturnog transfera (Aleksandar Gajić), kako je evropski kulturni transfer uticao na novo koncipiranje mita i mitološkog u srpskoj kulturi XIX veka (Nemanja Radulović), koji su bili evropski izvori protofeminista u Srbiji i prvih srpskih feministkinja (Ivana Pantelić), i kako je tekao deo verskog kulturnog trasnfera Evropa-Srbija, a na primeru adventista, nazarena i Britanskog biblijskog društva (Aleksandra Đurić-Milovanović). Treći deo zbornika bavi se percepcijama Srbije u različitim evropskim kulturama i u Osmanskom carstvu tokom XIX veka. U ovom delu zbornika analizirana su viđenja putopisaca i pisaca iz nemačkih zemalja (Petar S. Ćurčić), iz Britanije (Mirko Dautović), iz zone nizozemskog jezika (Jelica Novaković Lopušina), iz Skandinavije (Jovica Pavlović) i iz Osmanskog carstva (Srboljub D. Peović).

    Na taj način zbornik predstavlja svojevrsnu istoriju evropeizacije Srbije, ali i njene okcidentalizacije odnosno postepene promene percepcije Srbije u javnim mnjenjima evropskih zemalja."

    Više detalja

    Br.strana: 350

    Povez: tvrdi

    God.izdanja: 2023.

    Izdavač: Dosije

    ISBN: 9788660474218

    Šifra: 229989
    Cena: 1.650 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 350

    Povez: tvrdi

    God.izdanja: 2023.

    Izdavač: Dosije

    ISBN: 9788660474218

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.