• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Kutija od orahovog drveta
    Kutija od orahovog drvetaKutija od orahovog drveta

    Kutija od orahovog drveta

    OPIS KNJIGE:

    NIKOLA MILOŠEVIĆ

    Kutija od orahovog drveta donosi nove osobine romansijerskog rukopisa Nikole Miloševića: dok je u Niti miholjskog leta, u socijalnim i individualnim pripovedačkim nizovima, nastajalo iskustvo melanholičnog nagoveštaja, uklještenog između filozofije i neuroze, dotle u Kutiji od orahovog drveta dolazi do osobenog raslojavanja narativnih nizova, do njihovog naglašenog osamostaljivanja, do međusobnog odjekivanja različitih asocijativnih fragmenata, što su sve tragovi iskustva oscilacije koje ispunjava egzistenciju pripovedačkog ja.

    Ono oscilira između evokacije jedne niskomimetske situacije, prožete naglašenim seksualnim doživljajima junaka, njegovim prepoznavanjem u paradoksima erotske žudnje, jedne satirične dispozicije okolnosti u kojima ova seksualnost teži da sebe prepozna, i jedne izrazite misaone orijentacije u obliku traganja za Bogom koji bi učinio da ne bude onoga što je bilo. U tom traganju ovoja teži za iskupljenjem: ono otkriva sebe u iskustvu patnje i krivice. Jer, ono je svesno da pripoveda o "tamnoj strani duše": nema nikakve radosti u ovoj tami koju pripovedanjem zaziva, nema ni uživanja u niskostima koje se opisuju, već se sve pojavljuje u jednoj čudnoj perspektivi i percepciji.

    Dugotrajni opis životnih stanja dat je u funkciji osude, on je praćen jednim gestom koji treba da dovede, ali ne dovodi, do iskustva pokajanja, gestom umesto pokajanja: taj gest oličavaju reči da bi bilo bolje da nije bilo ono što je bilo. Iz tog znanja, osnovanog na opisima jednog životnog brodolomnika, nastaje potraga za BOgom koji može učiniti da ne bude ono što je bilo. Gest i potraga predstavljaju osnovne egzistencijalne moduse pripovedača romana Kutija od orahovog drveta. Sudbina ovogja predsatavlja, dakle, onu egzistencijalnu perspektivu u kojoj treba odmrsiti postojanje jednostavnih životnih situacija i jednostavnih pripovedačkih formi ovog romana: morfološka svedenost pripovedanja praćena je svrhovitom jezičkom okoštalošću kao dvostruki refleks unutrašnjeg hladnog i smirenog vrtloga samogj’a.

    U toj dimenziji ovaj roman ima svog korespondenta u Strindbergovoj Ispovesti jednog ludaka. Ethos u kojem se okupljaju patnja i krivica predstavlja novi beočug koji Kutija od orahovog drveta unosi u horizont filo- zofije i neuroze: estetski učinak podrazumeva, umeSto melanholije i mizantropije, dejstva užasa, turobnosti i morbidnosti koja se pripovedački pojavljuju u ledenoj svetlost jednog cmog sunca.

    Milo Lompar

    Više detalja

    Br.strana: 161

    Povez: meki povez

    God.izdanja: 2003.

    Izdavač: -

    ISBN: 8674970532

    Dostupnost: Poslednji primerak
    Šifra: 221905
    Cena: 1.300 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 161

    Povez: meki povez

    God.izdanja: 2003.

    Izdavač: -

    ISBN: 8674970532

    Dostupnost: Poslednji primerak
    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.