• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Ljubičasto
    Ljubičasto

    Ljubičasto

    OPIS KNJIGE:

    Zbirka poezije.

    Iz recenzije:

    ’’PLAZMA KOJA UZIMA OTISKE BOŽANSKIH STANJA

    Pred nama je knjiga pesama Mića Savanovića, ’’Ljubičasto’’.

    To je knjiga sećanja i jezika.

    Sećanja na sadašnjost, prošlost i budućnost. Sećanja do koga dopire jezik, da prošlosti ne da da prođe, da budućnosti ne da da ne dođe, u onakvoj lepoti kao u snu o njoj, zakopčanoj u onoj Miljkovićevoj maksimi „… da li će sloboda umeti da peva, kao što su sužnji pevali o njoj“.

    Jzik, kao glavni junak ove knjige, ide kroz slojeve sećanja, ispituje i opipava najdonje kamenje u temeljima koji zasnivaju pesnikovo biće. A ti temelji su samo detinjstvo i svi oni prizori i slike koje će ošalovati svaki san i sećanje na dane koji nikada proći neće, i koje pesma u sebe upija kao plazma koja uzima otiske božanskih stanja, da bi otela od zaborava sećanje na arhetipske slike stvaranja sveta koje su pravljene od krhke građe mirisa i zvuka, daha i duha…

    Sami početak knjige hvata baš tu građu, koja je čvršća od snova i jača od svake truležne propadljivosti. Samo u „Ranim jadima“ Danila Kiša, do sada u mom čitalačkom iskustvu i tragalašptvu, sam naišao na tako jake i moćne i metaforički sudbonosne slike postojanja i opstojanja nekog nukleusa iz koga će kasnije sve nastati. Ako se prisetimo Kišove priče „Eolska harfa“ i to prislanjanje radoznalog dečijeg uva na stub koga sa daljinama povezuju žice, i to slušanje muzike vetra koji svojom rukom oslobađa na toj eolskoj harfi muziku svemira, nećemo naći logičnijeg niti lepšeg sleda neke slike postanja, do Savanovićeve slike takve iste muzike iz detinjstva, koja umesto harfe, pravi dirke klavira od podnica po kojima, jednom davno, ali za sva vremena, hoda njegova baka Zorka, po zorama, sa mirisom onog hleba u čijim rupicama ima dovoljno mesta da se skloni ceo jedan svet koji Savanović sobom nosi kao spasonosnu i ishodišnu varijantu teških vremena koja nadolaze sa namerom da uništavajući spasu svet u svome, izgleda, neminovnom padu.

    Nikakva priča ni kritika o toj slici, teško može da dosegne njenu lprozoru, lepotu i veličinu.

    To hodanje bakino od prozora prema vratima i od vrata prema prozoru, taj poseban zvuk svake daske, ta briga o životu i postojanju, ta radost početka dana i života u kome ta jutra nikada više proći neće, okupljeni su motivski i značenjski oko stožernog i vrtložnog momenta koji i jesete pesma „Nastanak pesme“.

    Ta slika po svojoj milozvučnoj tvari, i po svojoj metaforičkoj obuhvatnosti i sugestivnoj snazi, ne gubeći čednost samog doživljaja i važnosti trena u kome je poželela da bude pesma, postavlja i ostvaruje visok zahtev jezičkooblikovnog postupka, koji Savanović postiže i prati.

    Kao što metaforički iz dečije perspektive soba iz detinjstva sa tom slikom postaje jedna vrsta lokomotive koja će vozić dana povući u život i njegovo oblačenje u te slike, tako će i ova početna slika postati lokomotiva koja će povući poetiku cele knjige.

    Nekada će se te upevane slike svoditi na one mudrosne gustine na gotovo jedan do dva stiha, gde ćemo moći da očekujemo i pronalazimo eliptične deskripcije svedene gotovo na kratkoće, ali i sveobuhvatnosti haikua.Tu je motivska raznovrsnost i razuđenost pesničkoga dara i uspešnosti jezičkog savlađivanja, počevo od slika koje su iz zavičaja i detinjstva prelazile u kosmičke dimenzije sveta, do motivski predivnog prisećanja na Sremske Karlovce, na slike koje zahvaljujući Savanovićevoj pesmi nikada neće umeti niti moći da pređu pregove zaborava. Tu su i motivi koji samoispituju ulogu same pesme i same reči, samog pesničkog poslanja, i njegovog ostvarenja.

    Ne mogu a da ne izdvojim pesmu koja se zove „Čudan Most“ i koja po svojoj lepoti i fascinaciji koju sobom nosi i oslobađa u samom jezičkom čudu, zaslužuje da po drugi put bude štampana u ovoj knjizi:



    ČUDAN MOST

    Peva zora zubata evo nama

    japije

    Evo nama japije da pravimo

    kapije



    Nesta cveta mirisna blede reči

    medene

    Žurba gradi ograde i bedeme

    ledene



    Pesmu peva mrakača miris mòra

    duboka

    Porez kupi nevreme mera mu je

    od oka



    Svet se igra životom sve prepušta

    lutriji

    Što na mostu dobije izgubi na

    ćupriji




    Ova pesma i njoj slične u ovoj knjizi zaslužuje pažnju naših antologičara, po nekoj dubini poja koji seže u najdublje korene i n jezičko pamćenje i poniranje u samo biće jezika i postojanja.

    Takva pesma ne samo da opravda knjigu, nego i pesnika i njegovo vreme.’’

    Blagoje Baković

    Prelistaj
    Više detalja

    Br.strana: 188

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2015.

    Izdavač: Prometej Novi Sad

    ISBN: 978-86-515-0920-2

    Šifra: 192981
    Cena: 660 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 188

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2015.

    Izdavač: Prometej Novi Sad

    ISBN: 978-86-515-0920-2

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.