• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Lovci u snijegu
    Lovci u snijegu

    Lovci u snijegu

    OPIS KNJIGE:

    Iz recenzije :

    ’’Nova zbirka pjesama Delimira Rešickog ’Lovci u snijegu’, kako je rečeno na predstavljanju u srijedu navečer u Zagrebu, lirska je posveta toga književnika, novinara i urednika vlastitome djetinjstvu i rodnoj Baranji, imaginarni putopis potrage za izgubljenom prošlošću i svojevrstan bijeg od traumatičnosti stvarnosti.

    Zbirka je upravo obavljena u izdanju nakladnika Frakture, koji je još objavio i njegovu knjigu ogleda, polemika i kritika ’Demoni u tranzicijskoj špilji’ (2010.), te ’Dronjci na hrpi’, knjigu tekstova objavljenih u raznim časopisima i publikacijama, podnaslovljenu kao ’mala emocionalna svaštarnica’ (2012.).

    O knjizi i autoru na predstavljanju u Velvet Cafeu govorio je esejist, pjesnik i filozof Žarko Paić, koji je istaknuo kako je ’ta knjiga, formalno rečeno, traganje za uništenom prošlošću ali istodobno i za sadašnjošću koja nestaje, iščezava’.

    ’Ovdje je riječ o kazivanju, brizi za jezik, ali u njoj ima nešto mnogo više od riječi: kroz Delimira Rešickog progovara autentična poezija; on je namjesnik jezika isto kao što je on taj koji tom jeziku daje autentični pečat’, dodao je Paić, istaknuvši kako o Rešickome govori ’bez velikih pretenzija, ali prijateljski i subjektivno, koliko god da tu riječ ne volim’.

    ’Lovci u snijegu’ svojevrsni je imaginarni putopis kroz krajolik duše koja nestaje, u njoj se radi o nečemu duboko protkanom razgovorom i dijalogom, napomenuo je nadalje Paić. ’Ta poezija nastaje iz događaja, i to traumatičnih događaja, kao obračun sa svim našim zabludama; ona služi ne samo kao bijeg od stvarnosti nego nas uzdiže u mnogo duhovnije sfere nego smo mislili da poezija može’, dodao je.

    Danas jedan od najznačajnijih hrvatskih pjesnika srednje generacije, Delimir Rešicki na književnoj se sceni pojavio 1985. sa zbirkom pjesama ’Gnomi’, a iste je godine objavio i knjigu proze, kritika i eseja ’Tišina (tekstualna potraga)’.

    ’Lovci u snijegu’ njegova je deveta knjiga pjesama, u kojoj govori o svojem odnosu prema Baranji i gradovima za koje ga vežu posebni osjećaji – Belom Manastiru, u kojemu je proveo djetinjstvo i gdje je odrastao, te Osijeku, gdje živi.

    Pjesme iz knjige objavljivane su tijekom posljednjih godina u časopisima Forum, Tvrđa, Tema, Poezija, Europski glasnik, Muut, te emitirane u radijskom programu Trećega programa HRT-a Poezija naglas i HTV-ovoj televizijskoj emisiji Prekid programa zbog čitanja.

    ’Cijela je ta knjiga trag moje opsesivne strasti za djelom (istaknutog mađarskog filmskog redatelja) Béle Tarra u kojem prepoznajem svoj život i djetinjstvo, živote svojih roditelja’, rekao je sam autor na predstavljanju.

    Književnik i urednik Branko Čegec osvrnuo se na zimu i bjelinu, ’koja Rešickoga prati od njegovih najranijih knjiga, i kao tema i kao podloga, materijal na kojem su stvari vidljivije, na kojem se ocrtava mnogo toga iz života, kojim je Rešicki zaokupljen’.

    ’Na bjelini se najbolje vidi crnilo i to su dvije boje koje dominiraju kod Rešickog i to je vidljivo i u ovoj knjizi, u kojoj je sve crno ili bijelo’, kazao je Čegec.

    Kod Rešickog se uvijek pojavljuju referentna mjesta, ljudi koji su mu u određenoj fazi važni: mnoge se pjesme mogu čitati kao izrazi nadahnuća nakon susreta s djelima različitih pisaca, slikara, glazbenika, a mnoge su pjesme i doslovno posvete, originalni komentari uz cijele umjetničke opuse kojima Rešicki na neki način dovodi u vezu pojedine umjetnike i njihove svjetove i motive.

    Drugi je bitan element njegove poezije prostor, istaknuo je Čegec. ’No, nikad na takav način, tako blisko i temeljito kao što je to u ovoj knjizi. Taj je prostor ovaj put Baranja, prostor koji Rešicki živi, u kojemu je odrastao i formirao se, i koji sada prati, ponekad s distance a ponekad i iz pretjerane blizine, bez odmaka’, dodao je.

    Nova zbirka pjesama Delimira Rešickog predstavljena je u sklopu četvrte u nizu večeri poezije koje Fraktura organizira svake srijede u Velvetu, a sljedeća će ’pjesnička srijeda’ u Velvet 17. veljače dovesti pjesnika, književnika i urednika Dragu Glamuzinu, koji će tu predstaviti svoju novu zbirku ’Everest’. O knjizi će govoriti upravo Delimir Rešicki, a pridružit će mu se književnik Zoran Ferić.’’

    Gea Vlahović, Hina/tportal.hr

    Prelistaj
    Više detalja

    Br.strana: 216

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2015.

    Izdavač: Fraktura

    Zemlja porekla: Hrvatska

    ISBN: 978-953266681-6

    Dostupnost: 3-4 nedelje
    Šifra: 142600
    Uskoro u prodaji
    Ukucajte ovde vaš mail kako biste bili obavešteni kada knjiga bude u prodaji:

    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 216

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2015.

    Izdavač: Fraktura

    Zemlja porekla: Hrvatska

    ISBN: 978-953266681-6

    Dostupnost: 3-4 nedelje
    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.