• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Lutanje po mikro i makro kosmosu
    Lutanje po mikro i makro kosmosuLutanje po mikro i makro kosmosu

    Lutanje po mikro i makro kosmosu

    OPIS KNJIGE:

    Kraj dvadesetog veka, preplavljen je novim knjigama koje na popularan način obrađuju sve veći broj naučnih otkrića iz oblasti astrofizike. Neke od njih postale su svojevrsni ,,bestseleri“ kao što je to slučaj sa knjigom Stivena Hokinga Kratka povest vremena, koja je štampana u milionskom tiražu i prevedena na sve poznate jezike, među kojima je i prevod na srpski jezik. Ova činjenica govori o povećanju interesovanja prosečnih ljudi za zbivanja u tom doskora nama potpuno nepoznatom svetu-Vasioni. Sva objavljena dela razmatraju nova otkrića kroz prizmu važećih postavki Ajnštajnove Opšte teorije relativiteta. Knjiga koja je pred vama donekle izlazi iz tih okvira i pokušava da neobjašnjene pojave u svetu astrofizike objasni na jedan racionalan način, izbegavajući matematičke rezultate sa karakteristikama singulamih tačaka (tačke u kojima se pojavljuju veličine: beskonačno malo i beskonačno veliko). Ona najvećim delom predstavlja skup mojih hipoteza napisanih u periodu od 1998. do 2012. godine. Obrađene teme su pretežno nerešeni ili delimično rešeni problemi savremene astrofizike. Napretkom nauke javljaju se sve češće pitanja koja izlaze iz domena racionalnog shvatanja savremenog čoveka.

    Često smo primorani da prihvatimo eksperimentalne rezultate za koje nema logičnog objašnjenja. Još od vremena Galileo Galileja prednost je data rezultatima eksperimenta u odnosu na misaoni zaključak. Danas mnogi naučnici smatraju da treba koristiti oba načina da bi se došlo do rešenja datog problema. Činjenica je da svaki eksperimentalni rezultat ima neko racionalno objašnjenje koje mi možda u pojedinim slučajevima ne možemo da otkrijemo. Želja pisca je da na jedan pristupačan način prikaže i uputi čitaoca u tajne ovog dela naučnog saznanja. Knjiga je u stvari zbir većeg broja posebnih članaka i ima za posledicu delimično ponavljanje saznanja, zbog čega se izvinjavam čitaocima.

    Na samom početku dat je kratak istorijat razvoja astronomije i dela fizike koji je pomogao daljem razvitku astrofizike. U novije vreme te su naučne discipline spojene u novu pod nazivom astrofizika. Nadam se da će kratki izlet u istorijski razvoj pomenutih naučnih disciplina pomoći čitaocu da se lakše uključi u savremene tokove nauke koji često izlaze iz okvira racionalnog razmišljanja. Izložene hipoteze su spektakularnog karaktera i predstavljaju pokušaj da se neki problemi reše racionalnim misaonim zaključkom. Koliko se u tome uspelo pokazaće vreme koje je pred nama.

    Više detalja

    Br.strana: 198

    Povez: 20 cm

    God.izdanja: 2013.

    Izdavač: Srpska književna zadruga

    ISBN: 978-86-7157-605-5

    Šifra: 36722
    Cena: 509 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 198

    Povez: 20 cm

    God.izdanja: 2013.

    Izdavač: Srpska književna zadruga

    ISBN: 978-86-7157-605-5

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.