• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Metodika nastave tehničkog i informatičkog obrazovanja
    Metodika nastave tehničkog i informatičkog obrazovanja

    Metodika nastave tehničkog i informatičkog obrazovanja

    Miloš Soro, Slobodan Popov

    OPIS KNJIGE:

    Zavodov priručnik za nastavnike iz predmeta Tehničko i informatičko obrazovanje za peti razred osnovne škole.

    Predmet Tehničko i informatičko obrazovanje imao je preko 25 naziva koji su pokušavali da odrede njegovu suštinu, sadržaj, oblast delovanja i koncepciju. On je u toku svoje realizacije i precenjivan i potcenjivan od strane svih uče- snika u njoj. Njegova prava vrednost često je bila neadekvatno shvaćena i većinom vezivana za politička tumačenja, želje i zahteve koji nisu imali pedagoško ili psihološko opravdanje. Psihološka i pedagoška istraživanja i tumačenja njegovih sadržaja i metodike realizacije bila su retka i neadekvatna. Uzimajući u obzir sve pozitivne promene i rezultate, kao i slabosti koje su se ispoljile u prethodnom periodu, razvoj tehničkog obrazovanja u daljim reformskim procesima treba zasnivati na temeljima važeće koncepcije i prakse u našim školama i školama drugih razvijenih zemalja. Zbog toga su potrebne mere u cilju inoviranja tehničkog obrazovanja te prilagođavanja vremenu u kome se realizuje i učenicima kojima su namenjene, poštujući njihove različitosti u pogledu sposob- nosti, predznanja, mesta življenja i razvijenosti pojedinih vrsta delatnosti i načina proizvodnje.

    Podizanje naučnotehničke i tehnološke kulture cele populacije jedne zemlje danas je uslov njenog opstanka u okruženju razvijenih zemalja. Kao posledica ubrzanog razvoja nauke i tehnike, koji zahteva stalnu psihofizičku adaptaciju ljudi na promene u svom okruženju, javlja se potreba za višim nivoom tehničko-tehnološke kulture.

    Treba naglasiti da nijedno nastavno područje ni nastavni predmet ne može da zameni one komponente svestranog razvoja ličnosti koje treba da ostvari nastava tehničkog i informatičkog obrazovanja. One su važne i nezamenjive. Zbog toga je osnovni cilj da se u koncepciji tehničkog obrazovanja zadrži razvoj veština i motorike (senzomotorika, psihomotorika, fina motorika), razvoj tehničkog stvaralaštva, upoznavanje sa tehničkim materijalima kao i tehnologijom njihove obrade, saobraćajno vaspitanje i obrazovanje, energetika, ekologija, poljoprivredna tehnologija, građevinska tehnika, kultura stanovanja, mašinstvo, elektrotehnika i elektronika, telekomunikacije, robotika i informatička tehnologija. Autori smatraju da su na dobrom putu kada ukazuju na novu ulogu, značaj i vrednost koju ovaj predmet treba da dobije u vaspitno-obrazovnom procesu, shodno vremenu i mestu u kome se realizuje, i na samosvest nastavnika za ovu oblast, u pogledu vrednovanja svog rada i celokupne uloge u vaspitno-obrazovnom procesu.

    Posebno se zahvaljujemo na svesrdnoj pomoći u toku rada na rukopisu prof. dr Dragani Glušac i prof. dr Ivanu Tasiću.
    Autori

    Više detalja

    Br.strana: 255

    Povez: broš

    God.izdanja: 2015.

    Izdavač: Zavod za udžbenike

    ISBN: 9788617188250

    Šifra: 72333
    Cena: 762 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 255

    Povez: broš

    God.izdanja: 2015.

    Izdavač: Zavod za udžbenike

    ISBN: 9788617188250

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.