• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Mitologije sveta - Larousse
    Mitologije sveta - Larousse

    Mitologije sveta - Larousse

    OPIS KNJIGE:

    Velika odiseja kroz vekove i kontinente koja poziva čitaoca na proputovanje od Mediterana do Severne Evrope, od Indije do Kine i Japana, od Okeanije do Srednje Amerike, od Afrike do Madagaskara predočavajući mu srž kulturne baštine sveta.

    Sa mitologijom, stare civilizacije su pronašle odgovor na velika pitanja čovečanstva: stvaranje i uništenje sveta, poreklo ljudi, život posle smrti, velike prirodne pojave, nevidljive svetove...

    Polazeći od mitova o postanju, od panteona i genealogija božanstava, Larusove Mitologije sveta za svaku veliku civilizaciju predstavljaju glavne mitove, božanstva i heroje, dajući prednost vizuelnom i ikonografskom.
    Odiseja kroz svetsko mitološko nasleđe
    Izdavačka kuća "Dereta" objavila Larusovo izdanje Mitologije sveta

    Jedno od kapitalnih izdanja izdavačke kuće "Dereta", "Mitologije sveta" Fernanda Konta iz čuvene Larusove produkcije juče je na konferenciji za novinare predstavljeno javnosti. Reč je o mitologiji inače identičnoj francuskom originalu u kojoj je, prema rečima Petra Arbutine, urednika, autor "išao vrlom specifičnom linijom identičnosti, tako da ne postoji nikakav njegov lični antagonizam zašto se unutar mitologije severnih naroda nalazi i slovenska mitologija, a da pritom, recimo, nema svoje posebno poglavlje. Upravo zbog toga što su te mitologije veoma kompatibilne po mnogo čemu. Recimo od verovanja do idola, na ovaj ili onaj način praktikovanih osnovnih mitoloških priča ili mitoloških linija što je, naravno, rađeno i sa grčkom i sa rimskom mitologijom."

    - Ono što je verovatno bila namera autora jeste da priču o mitološkom svetskom nasleđu učini jednom kompaktnom pričom u kojoj se bitna poglavlja ili bitne odrednice, na posredan ili neposredan način, prožimaju. Dosegao je jednu osnovnu misao koju danas mnogi teoretičari savremene civilizacije ili moderne istorije stavljaju veoma često u neku vrstu podteksta ili pojmovnika u svojim istraživanjima. Bez obzira na sve, suštinske postavke u svesti savremenog čoveka jesu mitološke.

    Verovatno je i to razlog zašto je autor, konsultujući zaista najveća imena i najveće autoritete, kao i najbolje radove iz oblasti kojima se bavio, uspeo da sve sažme u jednu zanimljivu priču koja nije nimalo izgubila ni na naučnom, istoriografskom ili pak mitološkom identitetu. Naprotiv, time je samu tu priču približio čitaocima i približio misao da je svet savremenog čoveka isključivo mitološka. Čak plemenska! U ovim Larusovim mitologijama sveta možemo da idemo i onom deduktivnom metodom i da dođemo u jedan savremeni trenutak. Lako uspevamo da nazremo onu poznatu istinu da je prošlost jasno anticipirala budućnost, rekao je Arbutina i dodao da za razliku od sličnih knjiga i naslova vezanih za mitološko nasleđe ova knjiga ima preko četiri stotine ilustracija jer je njen auto r želeo da da prednost vizuelnog nad tekstualnim, ne banalizujući pritom ni jedno ni drugo. Zanimljivo je da je knjiga u beogradske knjižare došla iz Kine, gde je zbog najpovoljnijih uslova i kvaliteta obrade i štampana.

    Više detalja

    Br.strana: 321

    Povez: tvrdi

    God.izdanja: 2006.

    Izdavač: Dereta

    ISBN: 86-7346-531-1

    Šifra: 12776
    Uskoro u prodaji
    Ukucajte ovde vaš mail kako biste bili obavešteni kada knjiga bude u prodaji:

    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 321

    Povez: tvrdi

    God.izdanja: 2006.

    Izdavač: Dereta

    ISBN: 86-7346-531-1

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.