• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Monetarna ekonomija
    Monetarna ekonomija

    Monetarna ekonomija

    Dragana Marković, Srđan Furtula

    OPIS KNJIGE:

    Iz predgovora:

    Na početku rada na pisanju knjige, svaki autor se suočava se sa pitanjem, zašto to čini? Naša dilema o potrebi pisanja knjige Monetarna ekonomija, bila je istovremeno i velika i neznatna. Velika, zbog toga što je u ovom poslu uvek prisutna bojazan da li će se uspešno ostvariti postav/jeni cilj, najmanje iz dva razloga. Prvo, "novac koji je nalik na šesto čulo, bez koga se ne mogu upotrebljavati ni ostalih pet" (Somerset Mom), oduvek je pobudjivao i danas privlači pažnju, ne samo monetarnih teoretičara, već i svih onih koji žele da proniknu u njegovu suštinu sa ciljem povećanja ličnog i opšteg blagostanja. To je razlog postojanja, nebrojano mnogo radova, posvećenih izučavanju suštine i posebno potrebne količine novca. Svi oni su medjusobno slični, ali se karakterišu i odredjenim specifičnostima, s obzirom na različite uglove posmatranja. Drugo, pisanje udžbenika iz monetarnih finansija, posle brojnih publikovanih radova iz ove oblasti, izuzetno je težak i odgovoran posao.
    Sa druge strane, dilema da pristupimo pisanju gotovo da i nije postojala. Tako složen i veoma važan fenomen za razvoj nacionalne ekonomije, kao što je novac i instrumenti njegovog regulisanja zaslužuju pažnju i potrebu da se rasvetle iz različitih uglova posmatranja.
    Tekst koji je pred vama, nastao je iz želje da se izabrana pitanja, iz bogatog opusa problema monetarnih fmansija, prezentiraju, pre svega u formi udžbeničke literature namenjene studentima treće godine Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu. Stoga, svojom tematikom i strukturom, knjiga je u potpunosti prilagodjena nastavnom programu predmeta Monetarne finansije.
    U izlaganju osnovnih pitanja monetarnih finansija, učinjen je pokušaj kompilacije tekstova domaćih i stranih autora i iskustava stečenih u dosadašnjem radu sa studentima. Studenti i šira čitalačka javnost daće konačan sud da li su nastojanja i očekivanja autora ispunjena.
    Uvažavajući aksiom Aristotela da pojave treba posmatrati u njihovom nastanku i razvoju, početna izlaganja posvećena su nastanku novca i metamorfozama njegovog razvoja, zaključno sa savremenim definicijama novčane mase. S obzirom na razlike prisutne u monetarnim sistemima razvijenih tržišnih ekonomija i našeg jinansijskog sistema, defmicije novčane mase i determinante ponude novca date su u formi
    komparativne analize metodologija centralnih hanaka SAD i Evropske centralne banke na jednoj, i Narodne banke Srbije, na drugoj strani. U okviru drugog dela detaljno sn analizirani različiti metodi procesa kreiranja novčane mase.
    Značaj odredjivanja optimalnog obima pomide primarnog novca i novčane mase za ostvarivanje zadovoljavajuće stope privrednog rasta i zaposlenosti bez in/Iacije, opredelio je temu izlaganja u tećem delu. On je posvećen teorijama tražnje novca i osnovnim determinantama tražnje novca.
    Cetvrti deo posvećen je bazičnim monetarnim teorijama. Osnove monetarnih teorija date su komparativnom analizom stavova montarista i kejnzijanaca. Potreba njihovog izučavanja je činjenica da upoznavanje sa monetarnim teorijama predstavlja bazu razumevanja različitih monetarnih politika.
    Peti deo posvećen je monetarnim politikama, njihovim posrednim i operativnim ciljevima, kao i različitini strategijama koje su primenjivale ili primenjuju centralne banke u različitim zemljama kao što su: strategija targetiranja deviznog kursa, targetiranja monetarnih agregata i targetiranje inflacije. Posebno je analizirana strategija i ciljevi monetarne politike Narodne banke Srbije.
    Uvažavajući mišljenje da su velika svetska otkrića, vatra, točak i centralna banka, ali i ne samo zbog toga, procenili smo da je neophodno studente ekonomije upoznati sa osnovnim instrumentima monetarne kontrole centralnih banaka razvijenih tržišnih ekonomija i naše centralne banke. Osim pojma i institucionalnih karakteristikci centralne bcmke, detaljno su analizirani svi instrumenti regulisanja količine novca u opticaju, način njihovog delovanja na realni sektor uz isticanje prednosti i nedostataka koje svaki od istrumenata ima.
    Sedmi deo posvećen je osnovnim kategorijama finansijskih tržišta. Cinjenica da fmansijskih tržišta predstavljaju važan segment fmansijskog sistema i imaju važnu ulogu u procesu kreiranja primarnog novca i značajan su izvor eksternih finansijskih sredstava za realni sektor ekonomije, uticala je da poslednji deo bude posvećen ovim pitanjima.
    Dužnu zahvalnost izražavamo recenzentima knjige na konstruktivnim sugestijama prof. dr Emiliji Vuksanović i prof. dr Jadranki Djurović-Todorović.
    Rukopis knjige Monetarna ekonomija, ne bi bio dostupan široj čitalcičkoj javnosti bez finansijske pomoći donatora, poštovaoca ekonomske misli. Zelimo da im se i na ovaj način najiskrenije zahvalimo.

    Više detalja

    Br.strana: 371

    Povez: broširan

    Izdavač: Ekonomski fakultet u Kragujevcu

    ISBN: 978-86-6091-029-7

    Dostupnost: isporuka za 4 - 10 dana
    Šifra: 44783
    Cena: 2.648 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 371

    Povez: broširan

    Izdavač: Ekonomski fakultet u Kragujevcu

    ISBN: 978-86-6091-029-7

    Dostupnost: isporuka za 4 - 10 dana
    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.