• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Naših prvih trideset godina: La Valiza - Srbija
    Naših prvih trideset godina: La Valiza - Srbija

    Naših prvih trideset godina: La Valiza - Srbija

    Grupa autora

    OPIS KNJIGE:

    I nostri primi trent` anni: La Vallisa - Serbia

    Knjiga je dvojezična.


    Književna saradnja grupe italijanskih pisaca iz Južne Italije okupljenih oko časopisa „La Valiza“ i istoimene izdavačke kuće jedinstvena je u istoriji dve zemlje po intezitetu, trajanju i kvalitetu. Više od osamdeset knjiga u oba smera i skoro tri stotine pisaca, takođe u oba smera, bezbroj kulturnih manifestacija na kojima su učestvovali Italijani u Srbiji i srpski pisci u Italiji predstavljaju korpus kulturne saradnje koji svakako neće biti lako prevaziđen. Srpska književnost je mnogo dobila u Italiji tom saradnjom, a ono što je objavila „La Valiza“ nezaobilazno je u upoznavanju i proučavanju srpske književnosti u zemlji koja predstavlja, sa Grčkom, jedan od dva glavna stuba evropske kulture i istorije. Pored onih knjiga koje je „La Valiza“ objavila u direktnoj saradnji sa Srbijom, ima još mnogo knjiga i objavljivanja u drugim književnim glasilima u Italiji koji su ostvareni zahvaljujući „La Valiza“. Neki srpski pisci su i nagrađivani, knjige i književni prilozi objavljeni su im od Milana do Taranta. Oni su utrli put i drugim umetnicima iz Srbije pa su zahvaljujući tom temelju gostovali u Italiji i naša pozorišta, pevači, slikari sa izložbama, itd.

    Sve je počelo slučajnim susretom Danijela Đankanea, univerzitetskog profesora, jednog od najpoznatijih savremenih pesnika Italije i osnivača izdavačke kuće „La Valiza“ u jesen 1985. godine i mene, ali sve posle toga on i ja smo radili namerno. Saradnja je kapilarna, srpski i italijanski pisci „La Valize“ kontaktiraju poštom, telefonom, mejlovima, viđaju se bar jednom godišnje, dakle saradnja je kapilarna. Uvek misle jedni na druge i nude saradnju. Konkretna saradnja je ostvarena već u decembarskom broju „La Valize“ iste te godine. Od tada, pored brojnih knjiga, „La Valize“ je u svim brojevima do sada (u ovom trenutku je objavljen broj 100 za ovih 35 godina izlaženja), počev od broja 12, objavila priloge naših pisaca ili priloge o našim piscima, osim u dva-tri tematska broja. Italijani su sarađivali i sarađuju sa Beogradom, Novim Sadom, Sremskim Karlovcima, Nišom, Kragujevcom, Smederevom, Somborom, Vranjem, sa mnogim mestima na Kosovu i Metohiji gde su posetili Pećku Patrijaršiju, Dečane, Gračanicu, ali i Prohor Pčinjski na granici sa Makedonijom, pa fruškogorske manastire. U saradnji su učestvovala naša književna glasila „Gradina“, „Savremenik“, „Književne novine“, „Povelja“, „Pesničke novine“, „Krovovi“, „Stremljenja“, „Pesnik“, „Dometi“...

    Odmah po uvođenju sankcija Jugoslaviji „La Valiza“ je uputila pismo srpskim piscima kojim je saopštila da neće poštovati sankcije čime su članovi redakcije rizikovali da izgube svoja radna mesta u školama i na fakultetima, pružala je podršku srpskom narodu tokom bombardovanja. Dolazili su u Srbiju da nam priže podršku kada nam je bilo najteže, kada nema ničega boljeg od utešne reči prijatelja. Nikada nisu nikome poverovali da su Srbi narod kakvim ga je predstavljala politička propaganda njihove zemlje. To je ogroman učinak ove saradnje. Ova saradnja nikada nije dobila institucionalnu podršku. Srpskoj birokratiji kultura nikada nije bila jača strana, posebno u zadnjih petnaest godina. Ni sa italijanske strane nije bilo bolje, jer i tamo u politici vlada politički klijentelizam. Pošto pisci nisu dobri klijenti, jer neće da glasaju po nalogu, vlasti ih ignorišu. Izgleda paradoksalno, ali je i to takođe doprinelo opstanku ove književne saradnje, jer politika nikada nije uspela da unese razdor u nju. Bilo je mnogo događaja, i vanknjiževnih, bilo je i ljubavi, pa i sklapanja brakova. Razvila su se mnoga velika prijateljstva. Upoznavale su se kulture, kuhinje, svakodnevni način života, navike onog drugog. Ko se poznaje, taj ne ratuje, već sarađuje.

    Godine dolaze. Počeli smo da uvodimo u saradnju nove i mlade pisce koji će biti u stanju da nastave ovu veličanstvenu priču onda kada Danijel i ja odemo put zvezda.


    Dragan Mraović

    Više detalja

    Br.strana: 163

    Povez: meki

    God.izdanja: 2015.

    Izdavač: Globos Aleksandrija d.o.o.

    Šifra: 225230
    Cena: 517 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 163

    Povez: meki

    God.izdanja: 2015.

    Izdavač: Globos Aleksandrija d.o.o.

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.