• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Nasilje nad drugim - od istorijske slike do savremene umetnosti
    Nasilje nad drugim - od istorijske slike do savremene umetnosti

    Nasilje nad drugim - od istorijske slike do savremene umetnosti

    OPIS KNJIGE:

    Odlomak:

    Nasilјe će se u lјudskom društvu najlakše ispolјiti kada dođe do ekstremnih situacija u kojima primena nasilјa poprima masovne razmere. Ako nema posledica, ako ne sledi kazna za učinjeno (kao što se dešava u situacijama ratova i genocida), lјudi će se lakše odlučiti da uzmu učešća u procesu nasilјa. Luj Ferdinand Selin kaže: ’Kad lјudskoj mržnji ne prete nikakve posledice, njena glupost biva vrlo uverlјiva, a razlozi se lako nađu.’ Na ovo se nadovezuje misao: ’Tamo gde su svi krivi, niko nije kriv; priznanja kolektivne krivice su najbolјa moguća zaštita od otkrivanja vinovnika, a sama razmera zločina je najbolјi izgovor što se ništa ne čini.’ Priroda državnosti svih totalitarnih država u kojima se nasilјe praktikovalo kao pravilo počivala je na ovom stanovištu. O mehanizmima koji postoje između lјudske poslušnosti i nasilјa Borislav Pekić će napisati: ’Vladavina terora, da bi uopšte opstala, mora biti zasnovana na saradnji građana. Kako se ona ne može dobrovolјno obezbediti, vlast se služi silom (ucenom) ili mitom (povlasticama). Baza despotije tako se širi od oligarhije prema zanemarlјivo uskoj povlašćenoj manjini, koju sledi strahom pasivizirana većina, a ovu, opet, zanemarlјiva manjina buntovnika’.

    Osnovno pitanje koje ostaje na kraju jeste da li umetnost može da promeni današnji svet. Ne može, naravno. Da li onda može da bude korektiv lјudskog ponašanja, pogrešnih političkih izbora, našeg zla, nasilјa i degradacije? Ne može. Haosu koji vlada u svetu umetnost daje vrstu određenog reda koji u njemu samom ne postoji. Konstantno nasilјe obnavlјa se svuda u svetu u razmacima dovolјno pravilnim da ne zaboravimo da je tu, da vreba. Ako se nasilјe stalno ponavlјa i čovek ništa iz toga nije naučio, da li je besmisleno baviti se pokušajima da se kroz umetničku formu obradi ovaj fenomen? Ukoliko umetnik to čini, sve ostaje na njemu, na pojedincu. Umetnost koja se bavi problemima današnjeg sveta, pa i nasilјem, može samo da beleži, da štiti od zaborava, da upozorava na vreme u kojem današnji čovek živi. To je dovolјan znak da je ona još uvek živa i potrebna.

    Više detalja

    Br.strana: 226

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2021.

    Izdavač: Zavod za kulturu Vojvodine

    ISBN: 9788680384825

    Šifra: 207150
    Cena: 1.430 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 226

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2021.

    Izdavač: Zavod za kulturu Vojvodine

    ISBN: 9788680384825

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.