• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Nemački jezik u pravu
    Nemački jezik u pravuNemački jezik u pravu

    Nemački jezik u pravu

    OPIS KNJIGE:

    Posvećena je naukama koje se tradicionalno ili tek odnedavno izučavaju na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu korišćenjem mogućnosti najsavremenijih edukativno didaktičkih metoda i opreme. Čine je dela udžbeničkog karaktera koja na stručan, savremen i pristupačan način omogućavaju studentima i čitaocima da se upoznaju sa osnovnim pojmovima, metodima, problemima, učenjima i teorijama karakterističnim za svaku posebnu pravnu disciplinu uvršćenu u nastavni plan i program Pravnog fakulteta. Cilj je da studenti steknu neophodna osnovna, opšta i najnovija pravna znanja koja sadrže različite pravne discipline, upoznaju karakteristične rezultate pravne nauke, ovladaju pravničkim načinom razmišljanja i zaključivanja kao i da steknu toliko potrebnu pravnu kulturu, a ne samo pravna znanja. Bez te kulture i tih znanja, oni neće moći ispravno da razumeju i primenjuju pravo.


    PREDGOVOR

    Udžbenik koji je pred nama sastoji se od tekstova za čitanje i obradu, praćenih integrisanim vežbanjima koja služe da, s jedne strane, omoguće savladavanje tekstova sadržanih u samom udžbeniku, ali i da, s druge strane, razviju strategije potrebne za buduće bavljenje tekstovima vezanim za pravnu nauku i struku. Udžbenik sadrži i rečnik, kako posle svakog teksta, tako i celovit rečnik na kraju udžbenika. Predviđeno je da se udžbenik u svom integralnom obliku obradi za oko 70 časova, s tim da koncepcija udžbenika omogućava i obrađivanje samo nekih tematskih celina, ili, pak, samo nekih tekstova iz određenih tematskih celina, tako da ovaj materijal može uspešno da se koristi i u slučaju da nastavniku na raspolaganju stoji manji broj časova, ili materijal obrađuje u okviru specifične ciljne grupe bilo u pogledu polaznog nivoa poznavanja nemačkoj jezika, bilo u pogledu interesovanja za određenu oblast prava.
    Udžbenik je nastao kao materijal za kurs nemačkog jezika pravne struke u okviru studija na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, tako da je primarno namenjen studentima Pravnog i srodnih fakulteta, ali može isto tako da bude koristan i za stručnjake, naučne radnike, državne službenike i sl. koji se zbog prirode svog posla ili za potrebe svog stručnog usavršavanja ili naučnog rada susreću sa nemačkom pravnom terminologijom.
    Što se tiče neophodnih preduslova za rad sa ovim udžbenikom, „Nemački jezik u pravu" pretpostavlja izvesna predznanja iz nemačkog jezika, najmanje na nivou B1 Zajedničkog evropskog referentnog okvira, a poželjno bi bilo da to bude nivo B2. Predznanja iz oblasti pravne nauke, odnosno pravne struke, nisu neophodna, ali su poželjna jer predstavljaju značajnu pomoć u savladavanju tematskih sadržaja udžbenika. U pogledu metodskog pristupa, udžbenik je koncipiran tako da se ne udaljava mnogo od obrazaca učenja koji su kod nas zastupljeni i na koje su naši studenti navikli, ali istovremeno pruža mogućnost razvijanja navika autonomnog učenja, ukoliko se to postavi kao jedan od metodskih ciljeva kursa.
    Tematski sadržaji su određeni ciljevima kursa i kreću se isključivo u okvirima pravne nauke, odnosno struke. Namera je bila da ti sadržaji pokažu kompleksnost ove oblasti; međutim, pošto se ovde radi o udžbeniku namenjenom savladavanju jezičkih a ne pravnih sadržaja, pri koncipiranju i sastavljanju udžbenika cilj nije bilo iscrpno prikazivanje svih oblasti nemačkog prava, već upoznavanje sa što je više moguće vrsta tekstova koji su karakteristični za pravnu nauku, odnosno struku (tekstovi zakona, tekstovi iz visokoškolskih udžbenika, stručnih časopisa, leksikona, praktični primeri tekstova poput presuda, optužnica, ugovora i sl„ kao i tekstovi sa zvaničnih internet stranica određenih organizacija i dr.).

    INHALTSVERZEICHNIS
    Predgovor
    Erstes Kapitel: Juristische Ausbildung und juristische Berufe 9
    1. Gesetz iiber die juristische Ausbildung 9
    2. Juristische Berufe (1) 16
    3. Juristische Berufe (2) 18
    4. Studieren im Ausland 29
    Zweites Kapitel: Staats- und Verfassungsrecht 37
    1. Staatsstrukturprinzipien 37
    2. Staatsorgane des Bundes 46
    3. Gesetzgebungsverfahren 51
    4. Grundrechte 56
    Drittes Kapitel: Biirgerliches Recht 65
    1. Das Rechtsgeschaft 65
    2. Verfiigungs- und Verpflichtungsgeschafte 72
    3. Rechtssubjekte 76
    4. Sachen 82
    Viertes Kapitel: Handels- und Gesellschaftsrecht 89
    1. Begriff des Kaufmanns 89
    2. Rechtsformen der Gesellschaften 94
    3. Die Aktiengesellschaft 100
    4. Beispiel eines Gesellschaftsvertrags fiir GmbH 107
    Fiinftes Kapitel: Strafrecht 119
    1. Strafrecht - allgeinein 119
    2. Die allgemeinen Merkmale der Straftat 124
    Sechstes Kapitel: Prozessrecht 135
    1. Gerichte und Gerichtsbarkeiten 135
    2. Die Grundsatze des Strafverfahrens 143
    3. Praktische Beispiele 152
    Siebentes Kapitel: Das Recht der Europaischen Union 157
    1. Die Organe der Union 157
    2. Die Quellen des Rechts der Europaischen Union 165
    3. Der Gerichtshof der Europaischen Gemeinschaften 177
    Wdrterverzeichnis 179

    Više detalja

    Br.strana: 207

    Povez: broširano

    God.izdanja: 2016.

    Izdavač: Pravni fakultet Beograd

    Šifra: 18547
    Cena: 2.240 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 207

    Povez: broširano

    God.izdanja: 2016.

    Izdavač: Pravni fakultet Beograd

    Komentari čitalaca

  • Neregistrovani korisnik, 30.07.2023 10:29

  • Knjiga je jako kvalitetno urađena, poglavlja su pregledna i tematska, dobro organizovana. Udžbenikom je obuhvaćena najosnovnija a u isto vreme i najznačajnija pravna terminologija na nemačkom, mogu da je koriste i početnici ali i oni koji imaju iskustva u prevođenju.

    Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.