• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Neophodnost hitne promene
    Neophodnost hitne promene

    Neophodnost hitne promene

    OPIS KNJIGE:

    Odlomak :

    ’’SVESNOST

    SLEDBENIK: Želeo bih da znam šta vi smatrate da je svest, jer ste često govorili da je svest u stvari ono čime se bavi vaše učenje. Pokušao sam da razumem to slušajući vaše govore i čitajući vaše knjige, ali ne izgleda da sam vrlo daleko stigao. Ja znam da to nije praksa, i razumem zašto tako odlučno odbacujete svaku vrstu obavljanja prakse, obuke, sistema, discipline ili ustaljenog vežbanja. Ja razumem važnost toga, jer inače to postaje mehaničko, a na kraju um postaje tup i glup. Želeo bih, ako mogu, da istražim s vama do samog kraja ovo pitanje šta to znači da se bude svestan. Izgleda da dajete neko posebno, dublje značenje ovoj reči, a ipak izgleda mi da smo svesni onoga što se odvija sve vreme. Kada sam gladan ja znam to, kada sam tužan znam to i kada sam srećan ja to znam.

    KRISHNAMURTI: Pitam se da li smo stvarno svesni ljutnje, tuge, sreće? Ili smo svesni ovih stvari samo kada su one sve svršene? Dozvolite da započnemo kao da ne znamo ništa o tome i počinjemo od samog starta. Dopustite nam da ne dajemo nikakve izjave, dogmatske ili suptilne, nego nam dozvolite da istražimo ovo pitanje koje će, ako čovek zaista u njega uđe duboko, otkriti izuzetno stanje koje um verovatno nikada nije dotakao, dimenziju koju nije dodirnula plitka površinska svest. Počnimo od površinskog i prosledimo do krajnjeg cilja. Vidimo svojim očima, opažamo svojim čulima stvari oko nas – boju cveća, zujanje ptica oko cvetova, svetlost ovog kalifornijskog sunca, hiljadu zvukova različitog kvaliteta i suptilnosti, dubinu i visinu, senku drveta i samo drvo. Osećamo na isti način naša vlastita tela, koja su instrumenti ovih različitih vrsta površinskih, čulnih opažanja. Ako ova opažanja ostaju na površinskom nivou neće uopšte biti pometnje ni zabune. Taj cvet, taj dan i ta noć, ta ruža, tu su i to je sve što jeste. Nema davanja prednosti, nema poređenja, nema dopadanja ili nedopadanja, samo stvar pred nama bez ikakvog psihološkog mešanja. Da li je svo ovo oko površinskog čulnog opažanja ili svesnosti sasvim jasno? To se može proširiti na zvezde, na dubinu mora, i do krajnjih granica naučnog opažanja, koristeći sve instrumente moderne tehnologije.

    SLEDBENIK: Da, mislim da razumem to.’’

    Više detalja

    Br.strana: 176

    Povez: mek

    God.izdanja: 2015.

    Izdavač: TrikonA

    Šifra: 76362
    Cena: 1.228 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 176

    Povez: mek

    God.izdanja: 2015.

    Izdavač: TrikonA

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.