• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Ni pepeo ti neće zamesti trag
    Ni pepeo ti neće zamesti trag

    Ni pepeo ti neće zamesti trag

    OPIS KNJIGE:

    Iz recenzije:

    ’’ŽIVETI – MAKAR U PESMI – SMISLENO

    Neosporna prednost za autora je osobenost – kao pretpostavka originalnog viđenja poznate stvarnosti i kao tematska i poetološka različitost njegovog rukopisa u domaćem ili inostranom kontekstu. I zbog toga je za književnost produktivan (drugačiji) pogled deteta, ludaka ali i životinje, i zbog toga u njoj oživljvaju predmeti i obraćaju nam se ljudskim jezikom, i zbog toga se neprestano menja način poetskog izražavanja, iako teme (kao što su smrt ili ljubav) od antike pa sve do danas ostaju iste, uz izuzetak aktuelnih motiva koji se odnose na društveni i tehnološki razvoj.

    Ladislav Čanji raspolaže vrlinom, koja proizlazi iz njegove specifične filozofirajuće naravi koja mu omogućava da svet problematizuje, ali i da drugačije, na svoj način, na njega ukaže i da ga prikaže. Uprkos pesimizmu, koji podseća na filozofsku koncepciju Emila Siorana, u Čanjijevom stvaralaštvu možemo da uočimo i vitalističke stavove, koji su paradoksalno uslovljeni, između ostalog, i prihvatanjem sopstvene prolaznosti, ništavila i praznine. Originalnost njegovog viđenja delimično proizlazi iz književnog konteksta u kojem stvara. Čanji spada među najznačajnije slovačke vojvođanske pesnike i tekstopisce, i mada je u periodu od 1993. do 2009. godine živeo u Slovačkoj, njegove knjige su u tom periodu izlazile u Bačkom Petrovcu i Novom Sadu.

    (…)

    U Čanjijevom stvaralaštvu možemo pronaći mnoge konkretističke inspiracije, pre svega srodnost sa „analitičkom“ poetikom jednog od najboljih slovačkih pesnika Jana Ondruša. U tom kontekstu nije moguće ne spomenuti tekstove Vaska Pope koje su konkretisti poznavali i koji su sigurno uticali i na Čanjijeve pesme. I u Čanjijevoj poeziji se pojavljuju i motivi rane i nože, meseca i ludila, ali i traga, krsta, ogledala, krivice i nemira, ali u drugačijem konktekstu nego kod Ondruša. U skladu sa konkretističkiom poetikom Čanji tematizuje telo, osim lica i druge delove ljudskog tela (noge, ruke, dojku, uši, srce, glavu, koleno, želudac, grkljan, potiljak, bore itd.). Telesnost je motivisana senzualističkom poetikom (uključivanjem čula i pokreta u pesme), ali i dezintegracijom subjekta, koji bukvalno traži sam sebe.

    (…)

    U Čanjijevoj poeziji nije moguće ne primetiti animalne motive vezane za dominaciju i subordinaciju.’’

    Marta Sučkova

    Više detalja

    Br.strana: 107

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2018.

    Izdavač: Prometej Novi Sad

    ISBN: 978-86-515-1426-8

    Šifra: 192499
    Cena: 600 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 107

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2018.

    Izdavač: Prometej Novi Sad

    ISBN: 978-86-515-1426-8

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.