• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Nihilizam
    NihilizamNihilizam

    Nihilizam

    OPIS KNJIGE:

    Podnaslov dela je: Koren revolucije modernog doba.

    PREDGOVOR SRPSKOM IZDANjU

    Knjiga koja je pred nama predstavlja poduhvat kakav retko srećello pokušaj sinteze stanja duha cele civilizacije u kojoj živimo u razdoblju od Francuske revolucije do početka šezdesetih godina XX veka kad je pisana. Od samog nastanka univerziteta, akademska misao jasno favorizuje analitički pristup kao
    osnovu naučnog metoda, dok se na sintezu, ako se ponekada i dogodi, gleda sa podignutom obrvom. To ovu knjigu čini značajnom i svrstava je u istu klasu sa naslovima kao što su "Propast Zapada” Osvalda Špenglera ili "Rat i Biblija"
    episkopa Nikolaja Velimirovićam, jer poput njih bavi se filozofijom (i teologijom) istorije. Autor, Judžin Rouz (Eidepe Koze 1934-1982), započeo je njeno pisanje sa dvadeset sedam godina starosti, sedam godina pre nego što će postati pravoslavni monah i osnovati manastir u Platini, u brdima severne Kalifornije. Pod monaškim imenom otac Serafim ostaće poznat kao jedan od najznačajnijih pravoslavnih duhovnika Amerike i autor brojnih spisa koji će steći veliku
    popularnost najpre u sovjetskoj Rusiji, gde su se njegove knjige ilegalno umnožavale i širile od ruke do ruke iako je za to pretio progon u Sibir, a nešto kasnije i u Americi i ostalim pravoslavnim zemljama, uključujući i Srbiju.
    "Nihilizam" je knjiga nešto drugačijeg karaktera od ostatka opusa Serafima Rouza. To je u prvom redu filozofsko štivo koje se bavi i mnogim sekularnim temama poput avangardne umetnosti koju Rouz istančano poznaje, politike,
    književnosti, nastojeći da sve to poveže i osmisli pravoslavnim tumačenjem, zapadajući ponekada u isključivost, pa i ekstremizam svojstven mladom autoru koji je tek otkrio jedan za njega sasvim novi misaoni sistem pravoslavno hrišćanstvo. Tako dojučerašnji bit pesnik Rouz u ovoj knjizi proglašava štetnim sve kulturne sadržaje koji su doskora činili njegov identitet: džez muziku, avangardnu književnost i likovnu umetnost isključivost tipična za novokrštene.
    Presudni duhovni i intelektualni uticaj na njega imao je susret sa episkopom Jovanom Maksimovićem (1896-1966), ruskim monahom srpskog porekla, koji je proveo 16 godina nakon Oktobarske revolucije u Jugoslaviji, gde je radio kao prodavac novina na beogradskim ulicama, zamonašio se u manastiru Miljkovo 1925, a kasnije bio predavač u bogosloviji u Bitolju. Godine 1934 Jovan Maksimović postaje episkop Ruske zagranične Crkve u Šangaju, a 1962 postaje episkop San Franciska, gde sreće mladog Judžina Rouza.
    Pre toga, Rouz je stekao visoko obrazovanje na koledžu Pomona, gde je izučavao kinesku filozofiju, a postdiplomske studije produžio je na Američkoj akademiji za azijske studije, gde mu je mentor bio Alan Vots (A!ap MaLj), i na Berkliju, gde je 1961 doktorirao tezom "Praznina i punoća u filozofiji Lao Cea". Rouz je erudita i istraživačka ličnost smelih ideja, i to je jedan od najbitnijih kvaliteta knjige "Nihilizam". Tekst koji je pred nama predstavlja uvodna poglavlja ambiciozne studije za koju je Rouz napisao plan po poglavljima koja nikada nije dovršio. Umesto toga, posvetio se prevođenju kapitalnih dela pravoslavne patristike na engleski, a nakon monašenja svojim ostalim knjigama. Knjigu "Nihilizam. Koren revolucije modernog doba" uredio je i objavio učenik oca Serafima, jeromonah Damaskin Kristensen, nekoliko godina nakon upokojenja velikog duhovnika.

    Više detalja

    Br.strana: 124

    Povez: meki

    God.izdanja: 2019.

    Izdavač: Ammonite

    ISBN: 9788664810319

    Šifra: 161668
    Uskoro u prodaji
    Ukucajte ovde vaš mail kako biste bili obavešteni kada knjiga bude u prodaji:

    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 124

    Povez: meki

    God.izdanja: 2019.

    Izdavač: Ammonite

    ISBN: 9788664810319

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.