• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Novi bogovi
    Novi bogoviNovi bogovi

    Novi bogovi

    OPIS KNJIGE:

    Zbirka priča.

    Mitološke priče inspiracija su umetnicima, književnicima i filmskim stvaraocima već decenijama. Svedočimo renesansi izmišljenih bića iz mitova i legendi u popularnoj kulturi, gde ponovo žive u video-igrama, stripovima i popularnim televizijskim serijama. Autora knjige koja je pred čitaocem, Borisa Nada, takođe su na pisanje ponukale prastare legende sa kojima se susretao.

    Novi bogovi nisu obične priče, štaviše, ništa u vezi sa njima nije obično. Svojevrsni bestijarijum obavijen i protkan mitovima, iznova pripoveda o Atlantidi, Aleksandru, bogovima i ljudima starog i savremenog sveta, od Irana, preko Balkana i Amerike do zemalja koje mapa ne prepoznaje. Kulturološki kodovi ucrtani u stranice ove knjige osim užitka, koristiće i kao inspiracije za nove prstenaste pripovesti.

    PREDGOVOR

    Nisu sve priče u ovoj knjizi utemeljene na nečemu realnom: primeri za to su, možda, Noćni rapsod, Zemlja Senar ili Dvojnik. Suprotni primeri bili bi Tajna grala, Zlatno runo, Zmija i lav... Kada bi ovo prvo bio slučaj, zadatak pisca ovog predgovora bio bi daleko jednostavniji i lakši: autor bi mogao da kaže da je ova zbirka povesti priča, hronika, beleški i kratkih zapisa posledica dugog i pomnog čitanja. Ovako, on može da ponovi ono što je već rekao za jednog od junaka ovih istorija: u njegovim rečima se meša ono što je čuo i pročitao s onim što je doživeo i iskusio. I u jednim i u drugim ima elemenata koje diktira realnost, koja je, u određenoj meri, zajednička svima, kao što je, u Zemlji Senar, pomen izvesnog Nabukodonosora ili, još zagonetniji, nekog Šamaš-šuš-ukina; ali ima i onih drugih, koje mu šapuće „neko treći", „nevidljivi sanjač", u kome je sve „dekor njegovog sna, čiji nam smisao izmiče". Ko je on zapravo? Pisac bi, kao i čitalac uostalom, to voleo da zna.
    Knjiga koja sada leži pred čitaocem pisana je na mahove, tokom dugog perioda, počev od 2008. godine. U nekoliko navrata se činilo da je ona završena, ili da se bliži svom kraju. Ta ideja je nekoliko puta demantovana: tokom 2012., na primer, ako me sećanje na vara, kada je jedna njena verzija naprosto nestala iščezavajući sa ekrana računara. Pisac bi hteo da veruje da je to za dobro književnosti.

    Knjigu, ovakvu kakva je sada, otvara neka vrsta prologa (Bogovi), i jedna proza, pod naslovom Lavovi s Kalemegdana. U atmosferu je uvode Simboli Hiperboreje. Potom se ređaju sumorne povesti, kakva je već pomenuta Tajna Grala ili Povest o Skitima. Sumorne, jer se nižu nabrajanjem i naglašavanjem pojedinih mesta iz stvarnih izveštaja, koji, opet, mogu biti i lažni. Povesti se prekidaju kratkim beleškama, poput Strašnog suda ili Carstava - koje nemaju veću ambiciju, osim da zabeleže ili postave određena pitanja, bliska ili korisna autoru.
    Sumnjam da ima smisla pisati predgovor osvrćući se na svaki od elemenata koji je čini; čitalac bi već trebalo daje shvatio logiku na kojoj se gradi ova knjiga. Da bih razbio monotoniju, dodao sam joj i poglavlja kao što su, recimo, Iran ili Ološ. Sastavni deo ove knjige je i jedan poetski ciklus, ciklus pesama u prozi, pod naslovom Devet svetova. U tom ciklusu, Poslednja obala i Ruke su, usuđujem se reći, njen najbolji deo. Poslednja obala ima ukus mitskih zemalja, Ruke mu daju aromu nečeg - pogrešno ili istinito - ličnog.
    Sačuvaj me, Bože, dugih predgovora, zapisao je Borhes u predgovoru za jednu svoju knjigu.
    Ako je predgovor baš nužan, neka bude kratak.
    Ostavljamo čitaoca avanturi čitanja jedne knjige, koja se može svršiti srećno ili nesrećno.


    Boris Nad

    Više detalja

    Br.strana: 121

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2020.

    Izdavač: Prometej Novi Sad

    ISBN: 9788651517191

    Šifra: 191923
    Cena: 890 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 121

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2020.

    Izdavač: Prometej Novi Sad

    ISBN: 9788651517191

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.