• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Novinarstvo i politika
    Novinarstvo i politika

    Novinarstvo i politika

    OPIS KNJIGE:

    Reč izdavača:

    ’’U izdanju ,,Prometeja” iz Novog Sada, upravo je izašla iz štampe nova knjiga našeg poznatog novinara Đorđa Miloševića NOVINARSTVO I POLITIKA.

    Kao profesionalan politički i spoljnopolitički novinar, autor je lični je svedok događaja koji su obeležili proteklih pola veka. Što se naše zemlje tiče, to je uspon, stagnacija, pa zatim pad socijalizma i razbijanje Jugoslavije uz krajnje dramatične događaje. Na međunarodnom planu, to je period hladnog rata, pa raspada SSSR-a i Varšavskog ugovora. Na licu mesta gledao je rušenje Berlinskog zida, bio svedok ujedinjenja Nemačke, početka ,,plišane revolucije” u Čehoslovačkoj, ,,revolucije ruža” u Gruziji, ,,narandžaste revolucije” u Ukrajini. Takođe je lični svedok tragičnih događaja u postsovjetskoj Rusiji i bivšim sovjetskim republikama, pa njenog oporavka i jačanja; zatim ratova na Severnom Kavkazu – u Nagorno-Karabahu, Čečeniji, Abhaziji, inguško-osetinskog rata. O svemu tome autor iznosi u knjizi niz interesantnih detalja nepoznatih široj javnosti.

    Autor mnogo prostora posvećuje situaciji u novinarstvu pre, za vreme i posle raspada Jugoslavije. Kao novinar državne agencije Tanjug (skupštinski izveštač, diplomatski urednik, šef spoljnopolitičke redakcije i dopisnik iz više zemalja) autor knjige godinama je izbliza pratio zbivanja u državnom i političkom vrhu i ponašanje najviših rukovodilaca. On iznosi svoje utiske o poznatim političkim ličnostima – našim i stranim, o povezanosti, sprezi ili sučeljavanju politike i novinarstva. Pisac pravi paralelu između novinarstva u socijalizmu i danas, veoma je kritičan prema sadašnjoj situaciji u društvu i medijima i otvoreno piše o drastičnom padu morala, zameni sistema vrednosti, dvostrukim standardima, selektivnoj pravdi, ratu u bivšoj Jugoslaviji viđenom iz Rusije, stereotipima i predrasudama, bombardovanju SR Jugoslavije, vojnom zaposedanju Kosova i samoproglašavanju nezavisnosti. Autor se iscrpno osvrće na ulogu i stav domaćih i svetskih medija,

    na zahuktavanje ogromne inostrane propagandne mašine u satanizaciji srpskog naroda, o čemu je saznanja stekao na samom izvoru, u kontaktima i razgovorima sa kolegama, stranim novinarima, ali i sa visokim državnim rukovodiocima.

    Pisac, kako sam kaže, piše po sopstvenoj savesti, lišen partijske pripadnosti a samim tim i ideoloških predrasuda i obzira.

    Ova knjiga je prvi projekat takve vrste koji se poslednjih decenija pojavljuje u našoj javnosti i verujemo da će, s obzirom na aktuelnost tematike, privući pažnju i političkih krugova i šire javnosti. Knjiga je posebno interesantna za one koji se profesionalno bave politikom i novinarstvom, kao i za one koji tim poslovima nameravaju da se bave.

    Recenziju je napisala poznata ruska istoričarka dr Jelena Guskova koja ocenjuje da knjiga, osim što se sa interesovanjem čita, predstavlja istorijski izvor i ispunjena je svedočanstvima o dalekim godinama, istorijskim događajima i ljudima.

    U najskorije vreme, knjiga će biti predstavljena u Beogradu i drugim gradovima Srbije kao i u Moskvi.

    Avgusta 2010.’’

    Više detalja

    Br.strana: 470

    Povez: Tvrdi povez

    Izdavač: Prometej Novi Sad

    ISBN: 978-86-515-0480-1

    Šifra: 193571
    Cena: 900 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 470

    Povez: Tvrdi povez

    Izdavač: Prometej Novi Sad

    ISBN: 978-86-515-0480-1

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.