• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Novosadski tekstualizam
    Novosadski tekstualizamNovosadski tekstualizam

    Novosadski tekstualizam

    OPIS KNJIGE:

    Odlomak:

    Potrebno je još nešto reći o strukturi ove knjige i njenom naslovu. Odlučila sam se da to bude Novosadski tekstualizam mada je tih godina, kao što se iz uvodnog teksta može videti, neoavangardna scena paraleno postojala i Subotici i Zrenjaninu. Ipak, njen centar bio je u Novom Sadu ka kojem konvergiraju i subotički i zrenjaninski autori i gde je njeno predstavljanje bilo najživlje i najredovnije, pre svega na Tribini mladih kojom je u to vreme rukovodila Judita Šalgo. Ne manje značajna bila je i delatnost časopisa. I mada u Zrenjaninu izlazi Ulaznica koja donosi tekstove Vujice RešinaTucića, Dušana Bjelića i Vojislava Despotova a u Subotici Rukovet koja objavljuje radove Slavka Matkovića i Balinta Sombatija, novosadski časopisi lndex,Polja i Uj Symposion poligon su na kojem se nova umetnička praksa najintenzivnije promoviše i afirmiše. Upravo zato svi oni u tom perodu dožiivljavaju zabranjene brojeve, kazne kao i česte promene uredništva. Tekstualizam jeste bio fenomen koji se može detektovati na raznim tačkama vojvođanske umetničke scene ali njegova artikulacija događala se upravo u Novom Sadu, gde je konačno bio i najenergičnije obrisan. Zbog svega toga, ovaj naslov mi se činio najprimereniji.

    Knjiga započinje preglednim uvodnim tekstom koji mnogostruko podupire mnoštvo citata, datih na marginama. To su delom autopoetički iskazi pesnika koji su uvršteni u ovaj izbor a delom izvodi iz tekstova koji govore o umetničkim praksama, poetikama, autorima ili njihovim pesničkim knjigama. Ali uvek su to tekstovi autora koji su uvršteni u ovaj izbor, njihova uzajamna viđenja i čitanja. Ideja je bila da se izveštajima učesnika ili izveštajima sa lica mesta pokuša tekstu pridodati što više živosti i autentičnosti. Ovu odluku moguće je potkrepiti upravo još jednim citatom koji kao i svi ostali potiče iz istog kruga: „Citatnost nije nikakvo razbacivanje znanjem, ni potreba da bilo koga impresioniramo. To je komunikacija u ravni književnosti kada na svetlo dana izvlačimo reči, dragocene misli drugih pisaca, kada ih aktualizujemo, što je po meni sveta dužnost svakog pisca. Eto, ja sam ovde citirao pesnika Pjera Reverdija, za koga ne znaju baš ni svi pesnici, a njegova poezija je izuzetna, dragocena. I to nisam učinio da bih pokazao kako ja znam poeziju nekog pesnika, nego da vas samo podsetim na njega, da ga vratim u sećanje. Citat je evokacija, oživljavanje dragocenih iskaza, stihova bez kojih bi naši životi bili bitno siromašniji”

    Potom sledi prvi put detaljno sastavljena ekstenzivna mreža ili tabela koja prikazuje dinamiku objavljivanja tekstova u časopisima koji su mahom redovno objavljivali radove relevantne za ovu temu (Index, Polja, Uj symposion, Ulaznica, Student, Letopis Matice srpske, Problemi itd.) redosled njihovog pojavljivanja i preobražavanja u pravcu sve radikalnijih pesničkih i umetničkih praksi. U tu tabelu su uvrštene i izložbe i programi izvedeni na Tribini mladih, akcije koje su se odigrale u javnom prostoru na ulicama Novog Sada, kao i gostovanja umetnika i umetničkih grupa, važniji nastupi organizovani van Novog Sada. Obuhvaćen je period 1968. do 1975. godine, sa par dodatnih godina u kojima su objavljeni tekstovi ključni za predstavljanje neoavangardne umetničke scene.

    Više detalja

    Br.strana: 150

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2018.

    Izdavač: Futura

    ISBN: 9788671881814

    Dostupnost: Trenutno na lageru.
    Šifra: 137295
    Cena: 440 rsd
    stara cena: 1.100 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 150

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2018.

    Izdavač: Futura

    ISBN: 9788671881814

    Dostupnost: Trenutno na lageru.
    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.