• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • O geniju
    O geniju

    O geniju

    OPIS KNJIGE:

    Knjiga "O geniju" Artura Šopenhauera predstavlja produbljenu filozofsku analizu fenomena genija, umetničkog stvaralaštva i estetike.

    Šopenhauer, čije je mišljenje duboko ukorijenjeno u pesimističku metafiziku i idealističku filozofiju, u ovoj knjizi razmatra genijalnost ne samo kao intelektualnu ili kreativnu sposobnost, već kao način postojanja koji transcendirira uobičajeno iskustvo i percepciju stvarnosti.

    U knjizi "O geniju", Šopenhauer iznosi tezu da je genijalnost usko povezana s mogućnošću odvajanja od subjektivnih želja i ciljeva te posmatranja svijeta bez predrasuda, što omogućava dublje razumijevanje i saznanje ideja koje su temelj stvarnosti.

    On raspravlja o razlikama između običnog uma i uma genija, ističući kako genij vidi suštinu stvari i transcendirajući pragmatične i utilitarističke motive koji vode većinu ljudi.

    "O saznanju ideja" i "O čistom subjektu saznanja" su poglavlja koja postavljaju temelj za razumijevanje kako geniji pristupaju svijetu – ne kao aktivni sudionici, već kao pasivni promatrači koji mogu intuitivno uvidjeti univerzalne istine koje su skrivene od ostalih.

    Poglavlje "O ludilu" istražuje tanku granicu između genijalnosti i ludila, naglašavajući kako intenzivno mentalno stanje koje prati duboko saznanje može dovoditi do izolacije i nerazumijevanja od strane društva. Šopenhauer ovdje balansira između patologije i dubokog uvida, sugerirajući da je ludilo ponekad cijena koju plaća izuzetan um.

    U poglavljima posvećenim umetnosti, kao što su "O unutrašnjoj suštini umetnosti" i "O estetici pesništva", Šopenhauer analizira kako umetnici koriste svoje genijalne sposobnosti da komuniciraju duboke istine kroz svoja dela. On tvrdi da umetnost omogućava subjektivne vizije univerzalnih ideja da budu prenesene drugima, čime se stvara most između subjektivnog i objektivnog, između unutrašnjeg doživljaja i spoljašnje realnosti.

    Poglavlje "O instinktu i umetničkom nagonu" dodatno razvija Šopenhauerovu ideju o tome kako instinktivni nagoni mogu voditi kreativne procese, a genijalni umovi koriste ove nesvjesne impulse kako bi stvorili dela koja odjekuju univerzalnim istinama.

    "O geniju" Artura Šopenhauera je stoga ne samo filozofska rasprava o prirodi genijalnosti i umetnosti, već i introspektivan pogled na kako izuzetni pojedinci vide i interpretiraju svet oko sebe.

    Knjiga predstavlja esencijalno čitanje za sve zainteresovane za filozofiju, umetnost i kompleksnost ljudskog uma.

    Prelistaj
    Više detalja

    Br.strana: 116

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2023.

    Izdavač: Edicija d.o.o.

    ISBN: 9788681962565

    Šifra: 238306
    Cena: 1.100 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 116

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2023.

    Izdavač: Edicija d.o.o.

    ISBN: 9788681962565

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.