• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • O metodu istorijskopravne nauke
    O metodu istorijskopravne nauke

    O metodu istorijskopravne nauke

    OPIS KNJIGE:

    Pred čitaocem je tekst predavanja koja sam održao na Pravnom fakultetu u Beogradu u mesecu decembru šk. 2011/12. godine na roma- nističkom modulu master studija.
    Kurs sam održao zahvaljujući pozivu uvaženog kolege Miroslava Miloševića. Predavanja su mi činila veliko zadovoljstvo jer sam imao osećaj da time na neki način vraćam deo duga prema Pravnom fakultetu u Beogradu na kome sam pohađao poslediplomske studije i doktorirao.
    Sadržinu kursa sam postavio polazeći od pretpostavke da su se studenti koji su upisali romanistički modul već opredelili da će se u budućnosti baviti istorijom prava, posebno rimskim pravom. U uve- renju da je onima koji imaju sklonost ka naučnom radu u oblasti isto- rije prava najkorisnije odmah na početku osvetliti određena pitanja metodološkog karaktera najpre sam govorio o metodu pravne nauke i posebno o istorijskopravnom metodu.
    Drugi deo izlaganja posvetio sam pojmu civitas. Ukazivao sam na raz- like između načina političkog organizovanja Rimljana tokom perioda republike i našeg modernog u okviru države, zbog kojih razlika rim- sku civitas republikanskog perioda u stručnim tekstovima nikako ne treba nazivati državom. Civitas i država su dva pojma koja pripadaju različitim istorijskim epohama.
    Treći deo je istorijski pogled na građansko/civilno pravo u kon- tinentalnoj Evropi. Da bih pokazao kako je termin, civilno pravo, do- bijao različita značenja vezano za ekonomske, društvene i političke promene koje prate istoriju kontinentalne Evrope analizirao sam najpre rimski pojam ius civile, a potom izložio kakvu su ulogu rimski tekstovi o ius-u civile imali u procesu uobličavanja modernog pojma građansko/civilno pravo. Izlaganja sam završio razmatranjem koje bi pravne odnose danas trebalo smatrati područjem građanskog prava.
    U materiji o rimskoj civitas i rimskom ius-u civile izložio sam i re- zultate sopstvenih istraživanja. U izlaganje o istorijskopravnom me- todu pretočio sam sopstvena istraživačka iskustva, a u onim o nauč- nom metodu uopšte, srednjovekovnoj evoluciji pojma civilno pravo i današnjem području koje pokriva građansko pravo sadržani su stavovi eksperata koji se bave tim pitanjima: metodologijom, istorijom prava u srednjem veku na evropskom kontinentu i današnjim građanskim pravom.

    U Novom Sadu, marta 2012.

    Autor

    Više detalja

    Br.strana: 115

    Povez: broš

    Izdavač: Pravni fakultet Beograd

    ISBN: 978-86-7630-366-3

    Šifra: 18846
    Cena: 1.222 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 115

    Povez: broš

    Izdavač: Pravni fakultet Beograd

    ISBN: 978-86-7630-366-3

    Kupci koji su kupili ovu knjigu kupili su i:

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.