• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Ostrvo, povratak traje
    Ostrvo, povratak traje

    Ostrvo, povratak traje

    OPIS KNJIGE:

    Reč izdavača :

    ’’Roman Ostrvo, povratak traje novi je roman Zorana Slavića objavljen u saradnji sa GNB „Žarko Zrenjanin“. On ogoljava ljudsku egzistenciju u autentičnom poetičkom oblikovanju teksta kao traganja za korenima, i nastavlja onu nit njegovih romana Ujed vremena (1998) i Valter Benjamin u međugradskom autobusu (2011) koji su ga učinili prepoznatljivim za našu književnu publiku.

    Ostrvo, povratak traje Zorana Slavića čiji se kompleksni narativ oblikuje na geografskoj mapi između Beča, Zrenjanina, Beograda i Dalmacije, u potresnim ukrštajima istorije i krhotinama identiteta.

    Priča prati sudbinu Slavena Marića, profesora nastanjenog u Beču, koji, u traganju za samim sobom, ponovo dolazi u Zrenjanin i u prisustvu svog alter-ega ili multiplikovane svesti, Gorana Bogdana, otkriva neverovatne činjenice o svojim korenima, precima i surovosti istorijskih prevrata.

    Kako i sam protagonista romana govori „dolazak u Zrenjanin kao da mu izvrće životnu matricu uz klizav nalet apsurda koji dopire iz porodične anamneze“. To pokreće niz događaja usmerenih na traganje za istinom o sudbini njegovog dede Nikole koji je 1918. godine otišao u Španiju i misteriozno nestao, dok sa druge strane knjigu o poreklu dopisuje i Slavenova radoznalost da razdani poreklo i život umrle rođake Anastasije.

    U vrtoglavom preplitaju likova među kojima se pojavljuju i Slavenov otac Simon, baba Tinka, Valerija – žena koja ga je ostavila dok je bio na ratištu, Miloš Stamenković – lažni prijatelj, političar i progonitelj i drugi, iz stranice u stranicu Slavenova potraga dobija obrise iskušenja, magle, snova, proganjanja ukrštajući se i sa onim slojevima teksta koji emotivno i asocijativno upućuju na autobiografske pasaže samog pisca.

    U narativnom poigravanju sa verodostojnošću dokumenta i umetničkim glasom Gorana Bogdana koji svako sećanje ili događaj pripoveda kao fikciju, autor veoma umešno oblikuje roman jedinstvenog stila i forme, koji s jedne strane pokazuje svu onu surovost sa kojom se pojedinac suočava na stazama Istorije, a sa druge strane aktivira motiv sećanja i one dubinske ljudske samoće u potrazi za sopstvenim identitetom.’’

    Više detalja

    Br.strana: 273

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2019.

    Izdavač: Agora

    Šifra: 148192
    Cena: 1.100 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 273

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2019.

    Izdavač: Agora

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.