• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Penologija
    PenologijaPenologija

    Penologija

    Slobodanka Konstantinović, Miomira Kostić

    OPIS KNJIGE:

    Пенологија је последњих година, као самостална теоријско практична правна дисциплина, постала предмет изучавања различитих студијских програма на факултетима друштвених наука. Због тесне повезаности с кривичним правом, криминологијом и криминалном политиком, њена изучавања чине логичан, целовит и комплексан систем сагледавања кривичног дела, делинквента и казне.

    Пенологија има за предмет изучавања извршење кривичних санкција и других алтернативних мера, у циљу реинтеграције делинквената и осуђених лица у друштво и спречавања криминалитета. Овако постављен предмет изучавања пенологије указује на значај и неопходност проучавања: кажњавања, система кривичних санкција, формалног система и осуђеничке заједнице, али и једног сасвим новог приступа одговорности, кажњавању и реаговању друштвене заједнице на криминалитет, кроз примену ресторативне правде.

    Међутим, иако постоји оправдано интересовање пенитенцијарне и друге праксе за пенолошке студије, пенолошка литература у Србији није довољно развијена. То се односи не само на теоријска истраживања, већ, у првом реду на емпиријска истраживања, којих је у области пенологије веома мало. Због тоге је један од најважнијих разлога, због кога су се ауторке определиле да напишу овај уџбеник, била њихова жеља да на тај начин учине одређен допринос нашој литератури, у области пенолошке мисли и праксе. Други, такође значајан разлог, био је омогућавање студентима/студенткињама редовних и последипломских студија, који у наставном плану и програму факултета, на коме студирају, имају предвиђена обавезна или изборна пенолошка изучавања, да из систематизованог и свеобухватног научног градива сазнају и науче пенолошке садржаје.

    Систематизована знања из пенологије, садржана у уџбенику, могу, такође, користити: државним тужиоцима, судијама, адвокатима, запосленима у органима старатељства, као и особљу формалног система заводских установа.

    У кривичном и пенолошком законодавству Републике Србије дошло је до значајних промена, које се огледају, поред осталог, у прихватању међународних и европских стандарда и њиховој имплементацији у прописе. Тако су: промењени циљеви и принципи кажњавања, уведене су нове кривичне санкције и алтернативне мере, малолетничко кривично правосуђе посебно је законски регулисано. Осим тога, почела је модернизација установа за извршење кривичних санкција институционалног карактера, по европским стандардима и правилима и уведени су нови облици третмана. На тај начин, Република Србија је почела да остварује своје обавезе, које је преузела ратификовањем бројних међународних конвенција, декларација и препорука Уједињених нација, Савета Европе и других међународних и региноналних организација, у домену извршења кривичних санкција, организације затворских установа, положаја осуђених лица у затворима, услова живота у затворима, поштовања људских права затвореника и сл.
    Све наведене промене сагледане су и објашњене у појединим деловима уџбеника Пенологија

    Više detalja

    Br.strana: 343

    Povez: broš

    God.izdanja: 2011.

    Izdavač: Pravni fakultet - Niš

    ISBN: 9788671481403

    Šifra: 88077
    Cena: 2.300 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 343

    Povez: broš

    God.izdanja: 2011.

    Izdavač: Pravni fakultet - Niš

    ISBN: 9788671481403

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.