• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Perioperativna medicina 1.
    Perioperativna medicina 1.

    Perioperativna medicina 1.

    Grupa autora

    OPIS KNJIGE:

    Reč izdavača:

    ’’Urednik: Prof. dr Nevena Kalezić, redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, specijalista anesteziologije sa reanimatologijom i specijalista medicine bola

    Perioperativna medicina je relativno nov termin, uveden pre dvadesetak godina, pod kojim se podrazumeva preoperativna priprema, intraoperativno i postoperativno lečenje hirurških bolesnika. Poznavanje ove problematike od posebnoog je značaja kada su u pitanju pacijenti sa komorbiditetima i drugi visoko-rizični pacijenti.

    Perioperativnom medicinom se ne bave samo hirurzi i anesteziolozi, koji neposredno učestvuju u operativnom lečenju, već je pristup ovoj problematici multidisciplinaran. Zbog toga je rukopis namenjen širokom krugu zdravstvenih radnika koji učestvuju u preoperativnoj pripremi i postoperativnom lečenju: lekarima opšte medicine u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, kao i lekarima zaposlenim u zdravstvenim ustanovama sekundarnog i tercijarnog nivoa. Praktično, namenjen je svim specijalnostima i svim mlađim lekarima-specijalizantima na bilo kojoj specijalizaciji.

    Knjiga ima ukupno 27 poglavlja, i bogato je ilustrovana, sa 197 tabela, slika, shema i grafikona. Ukupan broj referenci je 1285. Odobrena je za udžbenik za posledipolomsko i specijalističko usavršavanje na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, Odlukom Komisije za publikacije i Veća za specijalističku nastavu ovog fakulteta.

    Poglavlja u knjizi su poređana logičnim redosledom – počevši od prvog poglavlja u kome su objašnjeni osnovni principi perioperativne medicine, preko opšte procene operativnog rizika, vezanog za složenost hirurške intervencije i prethodno zdravstveno stanje pacijenata i procene rizika za pojedine spesifične subpopilacije bolesnika, kao što su deca, gerijatrijski bolesnici, osobe sklone alergiji, onkološki i imunodeficijentni, kao i pothranjeni ili ekstremno gojazni pacijenti. Sledeća poglavlja posvećena su predikciji, profilaksi i lečenju najčešćih (ali i ređih) komplikacija, kao što su postoperativna mučnina i povraćanje, postoperativni delirijum i kognitivni poremećaji idr. Obim laboratorijskog monitoringa koji je opimalan u preoperativnom periodu i neophodan u postoperativnom periodu, monitoring (pomoću standardnih i naprednih aparata) tokom operacije i postoperativnog perioda, kao i neposredan postanestezijski nadzor su detaljno opisani kroz posebna poglavlja, kao značajan deo prevencije postoperativnih komplikacija. Osnovni elementi koncepta i protokola za ubrzan oporavak posle hirurgije objašnjeni su u posebnom poglavlju, a značaj kupiranja akutnog postoperativnog bola i što ranije postoperativne mobilizacije i rehabilitacije pacijenatata, takođe su prikazani kroz posebna poglavlja. Poslednje poglavlje posvećeno je etičkoj strani operativnog lečenja – kako najprikladnije saopštiti bolesniku i porodici informacije o dijagnozi, toku i ishodu lečenja, pogotovu kada su u pitanju loše vesti.

    U pisanju tekstova učestvovalo je 55 autora, pretežno nastavnika Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, lekara različitih specijalnosti i subspecijalnosti: anesteziologija sa reanimatologijom i intenzivnom terapijom, hirurgija, alergologija, psihijatrija, transfuziologija, biohemija, fizijatrija idr.’’

    Više detalja

    Br.strana: 610

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2020.

    Izdavač: Medicinski fakultet Beograd

    Šifra: 173144
    Uskoro u prodaji
    Ukucajte ovde vaš mail kako biste bili obavešteni kada knjiga bude u prodaji:

    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 610

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2020.

    Izdavač: Medicinski fakultet Beograd

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.