• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Perla od ćilibara
    Perla od ćilibara

    Perla od ćilibara

    OPIS KNJIGE:

    Iz recenzije :

    ’’Milovan Stefanovski ušao je u makedonski pripovedački Panteon romanom I padanje je let, sredinom poslednje decenije prošlog veka, skoro dvadeset godina nakon svog poetskog debija. Iako kratku prozu piše kontinuirano i paralelno s poezijom i objavljuje u periodici, njegova prva knjiga priča Podrumsko stepenište pojavila se tek 2000. godine, a zatim su došle zbirke pripovedaka Stepenište za penjanje (2011) i Đavolje more (2012). Perla od ćilibara je autorov izbor pripovedaka iz pomenutih knjiga, strukturiran po novom konceptu, u sasvim novu celinu.

    Kod Stefanovskog „perla od ćilibara” nije ništa drugo do simbol iskonske potrebe i sposobnosti čoveka da pripoveda priče. Prema Petretu M. Andreevskom, Stefanovski je „odabrao najteži obrazac pripovedanja: sa malo reči i njihovim lakim tokom, da nam puno kaže.” Iz bogatog tematskog kaleidoskopa Stefanovskog u knjizi Perla od ćilibara izdvaja se nekoliko upečatljivo oblikovanih tema i motiva. Na primer, u pripoveci „Džan” centralna tema je iseljavanje. U priči „Tikva kao takva” opet se aktuelizira društveni antagonizam i socijalna raslojenost, anomalije koje dobijaju zabrinjavajuće razmere u našoj savremenosti.

    U savremenoj makedonskoj književnosti Stefanovski važi za predstavnika realističkog pisma koje se granični s reporterskim kazivanjem, u duhu jednog Hemingveja (Venko Andonovski), ali i sazvučno i sa njegovom profesionalnom (novinarskom) vokacijom. Kritika je kao ključne odlike njegovog proznog diskursa već naglasila smirenost, nepretencioznost, postupak „in medias res”, posvećenost „lepoti i tihom blesku ordinarnog” (Milan Đurčinov), što, sa svoje stane, predstavlja i njegov autentičan, originalan ulog u makedonskom proznom idiomu. Pomenuti kvaliteti su sintetizovani već u naslovu ovog izbora – Perla od ćilibara’’

    Više detalja

    Izdavač: Albatros plus

    Šifra: 134877
    Cena: 660 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Izdavač: Albatros plus

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.