• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Pesme srpskim svetima u ruskoj crkvenopojačkoj umetnosti XVI-XIX veka
    Pesme srpskim svetima u ruskoj crkvenopojačkoj umetnosti XVI-XIX veka

    Pesme srpskim svetima u ruskoj crkvenopojačkoj umetnosti XVI-XIX veka

    OPIS KNJIGE:

    Reč izdavača:

    ’’Notni zbornik transkripcija pesama iz posledovanja Svetom Simeonu Mirotočivom, Svetiteljima Savi i Arseniju, Svetom kralju Milutinu i Svetom mučeniku knezu Lazaru sa ruske neumske na savremenu notaciju, predstavlja prvi ovakav zbornik na našim prostorima i prvu obimnu studiju na ovu temu u srpskoj nauci.

    Kao rezultat seobe srpskih nacionalnih kultova u Rusiju, koji započinje još krajem XIV i početkom XV veka, srpska liturgijska poezija u čast srpskih svetih dobila je muzički sloj u vidu ruske znamene notacije već početkom XVI veka. Najpotpuniji i najstariji notni zapisi pesama srpskim svetima našli su se u 54 ruska stihirara iz XVI–XIX veka, koje je autorka pronašla, klasifikovala, dešifrovala i analizirala tokom desetogodišnjeg naučno-istraživačkog rada u najznačajnijim bibliotekama u Rusiji i Vatikanu.

    Dragoceni muzički materijal, koji je učinjen dostupnim savremenom čitaocu, predstavlja sintezu srpske liturgijske poezije i ruske znamene crkvenopojačke umetnosti koji je rezultat mnogovekovnih bliskih duhovno-kulturnih srpsko-ruskih odnosa. Kao takve, ove pesme nisu samo nova melodijska verzija nekih od najlepših stranica srpske srednjovekovne crkvene poezije, već su one pre svega dragoceni spomenik muzičkog sloja srpskih svetačkih kultova u muzičkoj kulturi Pravoslavne vaseljene. Ukoliko crkvenopojačku umetnost posmatramo na taj način, šire od nacionalnih okvira jedne pomesne Pravoslavne Crkve, uviđamo da ovi ruski neumski zapisi popunjavaju istorijsku prazninu koju su u srpskim zemljama ostavili vekovi turkokratije na Balkanu i uspostavljaju kontinuitet pismenih muzičkih izvora koji svedoče o pojanju ovih tekstova u različitim tradicijama raznih pomesnih Pravoslavnih Crkava.

    Notni zbornik Pesme srpskim svetima u ruskoj crkvenopojačkoj umetnosti XVI–XIX veka u kome je Ana Rašković oživela drevne napeve desetina srpskih poetskih tekstova koji su bili prisutni u ruskom bogoslužbenom životu i crkvenoj umetnosti čitava četiri stoleća, otvara savremenom čitaocu – muzikologu, teologu, pojcu, crkvenom muzičaru, kulturologu, religiologu, istoričaru ili bilo kom drugom profilu čitaoca koji je zainteresovan za crkveno pojanje i kultove srpskih svetih, nepoznat svet starog ruskog znamenog jednoglasnog pjenija. Vrednim rukama ruskih monaha iz najznačajnijih obitelji koje su predstavljale duhovno-prosvetiteljske svetionike ruske države i Crkve, a kasnije i staroobrednika koji su posle suzbijanja kultova u vreme Nikonove reforme nastavili da poštuju srpske svete, zauvek je ostavljen trag o srpskoj srednjovekovnoj poeziji obučenoj u rusko muzičko ruho i njenom veoma značajnom mestu u bogoslužbenom životu Ruske Pravoslavne Crkve. Na taj način ruski neumski zapisi pesama srpskim svetima, prožimajući nacionalno i univerzalno, pripadaju svim pravoslavnim narodima, kao što srpski sveti i njihova besmrtna slava odavno prevazilaze granice srpske države i Crkve. ’’

    Više detalja

    Br.strana: 554

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2020.

    Izdavač: Jasen

    ISBN: 9790901418820

    Šifra: 180886
    Cena: 4.400 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 554

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2020.

    Izdavač: Jasen

    ISBN: 9790901418820

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.